Perearstid: köha ja nohuga võib lapse lasteaeda saata (1)

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearsti sõnul ei aita nohu ja köhaga kulgevate viirusnakkuste levikut tõrjuda haigete laste teistest eraldamine, sest enamasti on rühmas korraga nii nakkusekandjad, kes ehk ei haigestugi, kui ka juba haigestunud, samuti haigusest toibuvaid lapsi.
Perearsti sõnul ei aita nohu ja köhaga kulgevate viirusnakkuste levikut tõrjuda haigete laste teistest eraldamine, sest enamasti on rühmas korraga nii nakkusekandjad, kes ehk ei haigestugi, kui ka juba haigestunud, samuti haigusest toibuvaid lapsi. Foto: Urmas Luik

Igal sügisel algab ülemiste hingamisteede viirusnakkuste periood ning perearstikeskusesse pöördub üha enam lapsevanemaid küsimusega, millal on laps valmis pärast viiruse läbipõdemist lasteaeda minema.

Neist küsimustest ajendatult sündis perearstidel juhend, mis lapsevanemaid otsustamisel võib aidata. Linnamõisa perearstikeskuse perearsti Reet Laidoja sõnul on küll raske tõmmata piiri, millal pole laps enam nakkusohtlik ja valmis lasteaeda minema. "Üks konkreetne kriteerium, mida jälgida, on palavik. Selge on ka piir, et vähemalt ühe ööpäeva võiks laps kodus palavikuta olla."

Palaviku taandudes jäävad aga sageli veel mõneks ajaks nohu ja köha ning lapsevanemad seisavad sageli küsimuse ees, kui kaua peaks laps nendega kodus püsima. Laidoja sõnul tullakse mõnikord perearstilt ka tõendit küsima, et laps võib juba lasteaeda minna.

"Nohu ja köhaga kulgevate viirusnakkuste levikut ei aita tõrjuda haigete laste eraldamine lasteaiast. Enamasti on rühmas samal ajal nii nakkusekandjad, kes ehk ei haigestugi, kui ka juba haigestunud, samuti haigusest toibuvad lapsed, ja neid ei ole võimalik ühegi sümptomi, analüüsi ega uuringu alusel eristada," selgitas ta ja rääkis, et kui laps on haige, on oluline, et ta saaks põdeda ja haigusest toibuda kodus. Lasteaeda naasta võib ta juhul, kui on võimeline aktiivselt osalema lasteaia päevarutiinis. Haigusest toibumine on individuaalne ning siin ei saa anda üldisi soovitusi. "Kui laps vajab haiguse tõttu ravimeid, siis tuleb neid anda kodus, mitte lasteaias," rõhutas perearst.

Perearstide nõuanded, kui kaua peab lapse lasteaeda viimisega ootama.
Perearstide nõuanded, kui kaua peab lapse lasteaeda viimisega ootama. Foto: Kuvatõmmis

Seega kindlat vastust küsimusele, millal laps lasteaeda viia, perearstid anda ei saa. "Väga oluline on lapse üldseisund: kas ta on rõõmus ja tegutsemishimuline või väsinud, loid ja pahur. Kui palju häirib nohu või köha lapse igapäevast tegevust ja und? Kõige enam märkab seda ikka lapsevanem ise. Nohu ja köha võivad ägedas staadiumis olla üsna kurnavad ka ilma palavikuta. Sel juhul oleks tark laps koju jätta ka siis, kui tal palavikku pole."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles