Politsei kutsub helkurikõnnile

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedal ajal on helkur igapäevases liikluses lausa hädavajalik.
Pimedal ajal on helkur igapäevases liikluses lausa hädavajalik. Foto: Kristjan Teedema

26. novembril korraldab politsei koos maanteeameti ja abipolitseinikega aktsiooni "Helkuriga sõbraks", millega teadvustatakse pimedal ajal enda nähtavaks tegemise vajalikkust.

Viljandimaal lähevad helkuritega kõndima Suure-Jaani kooli, Tarvastu gümnaasiumi, Karksi-Nuia Kitzbergi gümnaasiumi ja Viljandi Kesklinna kooli õpilased.

Viis aastat tagasi Lõuna-Eestis helkurikõnnile elu sisse puhunud politsei- ja piirivalveameti politseikapten Rainer Rahasepp ütles, et see on igal aastal koondanud ja toob ka tänavu üle Eesti kokku külakogukonnad, sõprusringkonnad ja teised, kes on enda nähtavaks tegemisel teistele eeskujuks. Ühtlasi annavad inimesed helkurikõnnil osalemisega oma panuse teiste jalakäijate nähtavaks tegemisse.

"Igal aastal satub liiklusõnnetustesse kümneid helkurita jalakäijaid, kellest osa paraku hukkub. Inimelu on aga liiga kallis hind ükskõik milliseks õppetunniks. Seepärast kutsumegi kogukondi üles ennetavalt eeskujuks olema, end ja oma lähedasi helkiva elupäästjaga varustama ja teisigi abivajajaid nähtavaks tegema," ütles politseikapten.

Maanteeameti ennetustöö ekspert Darja Lukašenko-Tšistotin tõdes, et suurem jagu eestimaalastest on küll helkuriga sõbraks saanud, kuid siiski leidub hämaratel tänavatel peaaegu nähtamatuid musti tonte, kes end mingil põhjusel särava valgusallikaga varustanud ei ole. Ta lisas, et ohutum liiklus algab eeskätt liiklejate enda käitumisest, nende omavahelisest suhtlusest, üksteise märkamisest ja arvestamisest.

"Viisakust liikluses saame kõik mõjutada oma käitumise, eeskuju kui ka vabatahtlikuna panustamisega. Praegusel pimeda ajal on liikluses viisakus ka enda varustamine helkuri või mis tahes valgusallikaga," selgitas ta ja lisas, et enese nähtavaks tegemiseks leiab põnevaid võimalusi leheküljelt silmapaistev.mnt.ee.

Eesti linnades ja külades toimuv helkurikõnd saab alguse 26. novembril kell 18 ning kestab tunni jagu. Politseile, abipolitseinikele ja maanteeameti ekspertidele oodatakse appi kõiki noori ja vanemaid, kes hoolivad kodukandi liiklusturvalisusest ja soovivad teedel end ohtu seadvad tondid särama panna. End aegsasti helkuriga varustanud eeskujulikke noori premeeritakse helkurikõnnil šokolaadimedaliga.

"Helkuriga sõbraks" toimumise kohad ja kontaktid on prefektuuride Facebooki lehel. Lisaküsimuste korral palutakse ühendust võtta politseinikuga, kes konkreetses piirkonnas ennetusüritust läbi viib. Osalemist saab kinnitada ka oma koduprefektuuri Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles