Peagi valmiv kalapääs parandab Navesti jõe seisukorda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Sakala vallas Loopre külas on lõpukorral sealse paisu kalapääsu ehitustööd. Kalade rändetingimuste paranemine aitab kaitsta Navesti jõe elupaikasid ja liike.

Tööd on käinud mittetulundusühingu Loopre Vesiveski tellimusel ning keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) saadud toetusraha abiga. KIK-i kodulehelt võib lugeda, et lisaks kärestikpääsu rajamisele tehakse paisule remonti ning tehiskärestiku korralikuks toimimiseks puhastatakse paisust ülesvoolu paiknev jõesäng umbes 50 meetri ulatuses settest. Ühtlasi märgitakse projekti kirjelduses, et kuna Navesti jõel asuv Pilistvere pais on juba rekonstrueeritud ning kalade vaba liikumine tagatud, siis on Loopre pais olnud ainus selle veekogu kesist seisundiklassi põhjustav tegur.

Mittetulundusühingu Loopre Vesiveski juhatuse liige, turismiettevõtja Rein Murik tähendas, et paisu korrastamine on selle omanikule seadusega pandud kohustus, ent teisalt pakub riik võimalust selle heaks toetust saada. Muriku juttu mööda kujunes asjaajamine praktikas mitme aasta pikkuseks, sest algul tuli otsida ettevõtmisele eestvedaja ning seejärel ei õnnestunud 2015. aastal esimest korda toetusraha taotledes seda saada. Sihile jõuti lõpuks eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles