Viljandis leiti hommikul läbipekstud taksojuht. Politsei tabas kõik kolm tagaotsitavat Paalalinnas (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu reedet rööviti Viljandimaal taksojuhti, kes sai rünnaku tagajärjel raskelt viga. Politsei alustas täna hommikul suurt operatsiooni, et jooksus olevaid tagaotsitavaid tabada, ja sai nad kell 11.38 kätte Paalalinnas.

Hommikul kell 8.07 Pärsti lasteaia juures leitud vereloigust alguse saanud politseioperatsioon sai lõpu 11.30 paiku Paalalinna kooli lähedal. Kolme T-särkides noormeest kogu linnast otsinud politseijõud koondusid varem koolile kuulunud, kuid mõne aasta eest korterelamuks muudetud hoone juurde ning kell 11.38 toodi taksojuhi ründamises kahtlustatavad noorukid majast välja.

Esialgsetel andmetel sõitsid röövlid taksoga ööl vastu tänast Pärsti külla ning peksid seal taksojuhti. Pärsti lasteaia töötajad avastasid maja eest suure vereloigu kella kaheksa paiku, kui väljas oli juba piisavalt valge, et midagi näha. Kell 8.07 teatati sellest politseile. Mõisahoones tegutseva lasteaia juurde olid jäänud ka kõrvaklapid, saabas, kinnas ja kivi peale nuga. Kella 9.45 ajal oli politsei Pärsti mõisa esise tee sulgenud ja viis seal läbi menetlustoiminguid.

Sakala andmetel sõidutati ohvrit pärast peksmist mõnda aega ringi.

Röövijad võtsid end videosse

Pärast öist röövimist hakkas veebikeskkonnas Snapchat ringlema video, millel on väidetavalt need röövlid, kes ööl vastu reedet Viljandi taksojuhti peksid.

Videos annab üks osaline teistele teada, et autosse jäävate sõrmejälgede pärast ta ei muretse. Video on filmitud ühe telefoniga teise telefoni ekraanilt.

Politsei pressiesindaja Kerly Virga sõnul oli politseile kell 8.30 laekunud teade, et läbi Kolga-Jaani kihutab Viljandi poole Mercedes, mis teeb ohtlikke manöövreid. Seda saadeti otsima politseipatrull. Kella 8.50 ajal otsitavat Mercedest nähes andis politsei sõidukijuhile peatumismärguande, kuid juht eiras seda ning kihutas Viljandi poole edasi.

Piki Viljandi–Põltsamaa teed põgenedes põhjustas Mercedese juht liiklusõnnetuse, riivates mitut kõrvalist sõidukit, kuid kihutas peatumata edasi. Viljandis Tallinna tänava poole põgenedes õnnestus tagaaetavatel patrullide vaateväljast hetkeks kaduda.

Otsitava Mercedese avastas patrull kella 9 ajal Viljandist Ugala parklast, kust tunnistajate sõnul olid äsja kolm meest surnuaia poole jooksnud.

Suur hulk politseinikke alustas kella 10.30 ajal kurjategijate jälitamist ning kohaletoodud jäljekoer leidis põgenenute jälje.
Suur hulk politseinikke alustas kella 10.30 ajal kurjategijate jälitamist ning kohaletoodud jäljekoer leidis põgenenute jälje. Foto: Marko Saarm

Mahajäetud Mercedeses oli 60-aastane taksojuht, keda oli rünnatud ja röövitud. Politsei pressiesindaja teatel viidi ta haiglasse ning tema seisund ei ole eluohtlik.

"Esialgsetel andmetel rünnatigi sama taksojuhti Pärstis, kust leiti vereloigud. Kõik täpsemad üksikasjad on selgitamisel," andis Kerly Virk kell 10.40 teada.

Viljandis ja selle lähiümbruses olid väljas suurendatud politseijõud, kes otsisid piirkonnast kuriteoga seotud isikuid. Kella 10.30 ajal võttis Tartust tulnud jäljekoer Vana Kalmistu parklast kurjategija jälje üles ning esialgu suundus suur hulk politseinikke koera järel Männimäe elurajooni poole. Lõpuks saadi nad aga kätte teises linna servas Paalalinnas.

Politseinikud töötavad Pärsti mõisa ees, kus arvatavalt taksojuhti peksti.
Politseinikud töötavad Pärsti mõisa ees, kus arvatavalt taksojuhti peksti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veidi enne kella 13 täpsustas Kerly Virk, et kella 11.30 ajal tabati korterist neli noormeest, kellest kolme – 15- ja 16-aastaseid noori – on põhjust kuriteos kahtlustada. Neljanda, täisealise meesterahva võimalik seotus kuriteoga on selgitamisel.

"Politseil õnnestus koguda kiirelt infot, kuhu kuriteos kahtlustatavad pärast sõiduki hülgamist võisid põgeneda ning kurjategijate liikumisteekonda markeeris ka sündmuskohal töötanud teenistuskoer. Ühtlasi laekus hädaabinumbril mitu vihjet, millest üks kinnitas kriminaalpolitsei kogutud teavet noorukite liikumissuunast ja võimalikust viibimispaigast Paalalinnas. Politsei piiras korteri sisse, sisenes jõudu kasutades ruumi ning tabas kolm kuriteos kahtlustatavat noormeest, kes olid end tualettruumi peitnud," kirjeldas Lõuna prefektuuri operatiivjuht Argo Turba. Osa noormeestest on erinevate vara- ja isikuvastaste süütegude tõttu politseile varasemast tuttavad.

"Oleme tänulikud helistajatele, kes jagasid vihjeid, et vägivallateo toime pannud noorukite tabamisele omalt poolt kaasa aidata. Need pingutused kandsid vilja: kurjategijad on arestimajas ning kellelegi kõrvalisele neist enam ohtu ei ole," kinnitas Turba.

Politsei operatiivjuht lisas, et meedikud on kannatanu terviseseisundi põhjalikumalt üle kontrollinud. "Mehel on rohkelt vigastusi, mis on saadud peksmise tagajärjel, kuid õnneks ei ole need eluohtlikud," sõnas Turba.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Toomas Liiva sõnul on vaatamata nende vanusele kaks noort korduvalt politsei huviorbiidis olnud.

"Prokuratuuri eesmärk on mõjutada kõiki õigusrikkujaid alati võimalikult personaalselt. Seda eriti alaealiste puhul, kaasates sotsiaal- ja haridussüsteemi, mis nendega edasi tegeleda saaks. Antud juhul on kaks kuriteos kahtlustatavat juba varem suunatud õppima erikooli, samuti on mõlema suhtes rakendatud kriminaalhooldust. Kahjuks näitab tänane, et see kõik ei ole neid noori õiguskuulekalt käituma suunanud ja kuritegude raskusaste on tõusnud. Seetõttu taotleb prokuratuur kohtult kahe kuriteos kahtlustatava noormehe vahistamist," ütles Liiva.

Argo Turba ütles, et kuigi juhtumi üksasju veel selgitatakse, on selliste raskete kuritegude taga enamjaolt omakasu kõrval ka kambavaim ning liigne alkoholi või näiteks ka narkootikumide tarvitamine.

"Noored joovad koos alkoholi, kambavaimus kaob enesekontroll ja tekib plaan mõni inimene lihtsalt nii-öelda paika panna. Selline on üks levinuim stsenaarium, mis on teinud mitmest teismelisest jõhkra vägivallatseja," kommenteeris politsei operatiivjuht.

Viljandimaal on taksojuhte rünnatud ka varem. Viimane jõhker kallaletung leidis aset 2011. aastal, mil Viktor Kabanov ja Andrei Karanets tapsid Viljandi taksojuhi, ning põgenesid röövitud taksoga Saksamaale, kus politsei kurjategijad tabas.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles