Meeste lelud on näitusel

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju aastaid puitu silunud vana höövel.
Palju aastaid puitu silunud vana höövel. Foto: Jaanus Lensment

Alates tänasest on Kondase keskuses avatud näitus «Meeste mänguasjad – puutöö», kuid ametlik avamine on nädal hiljem, 16. novembril kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia konverentsi osana. Siis kuulutatakse välja ka Anu Raua nimelise stipendiumi saaja.

Restauraator Tõnu Parmaksoni kogust pärinevad esemed annavad põhjaliku ülevaate, milliseid tööriistu kasutasid puidu töötlemiseks Eesti talumehed ja käsitöölised XVIII–XX sajandini. Tänapäevased puidutöötlemise tööriistad on sageli traditsiooniliste tööriistade edasiarendused ja siit kasvavad välja paljud puidutööga seotud traditsioonilised võtted.

Aastatuhandete jooksul on inimkond leiutanud kivikirvest kuni arvuti juhitava CNC freespingini sadu tööriistu, et suvalisest puutükist midagi kasulikku valmistada. Mõnel juhul on need väga robustsed, käepärasest materjalist kohaliku talumehe või käsitöölise enda valmistatud, kuid siiski igati otstarvet täitvad ainueksemplarid, teisel juhul aga nimekate manufaktuuride või vabrikute seeriatoodang, milleks kasutati parimaid saadaolevaid materjale ning teati, mis on tootedisain ja -ergonoomika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles