Notarid annavad kõigile tasuta nõu

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Notaribüroodes on kolmapäeval lahtiste uste päev.
Notaribüroodes on kolmapäeval lahtiste uste päev. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Notarid teevad seda kolmandat aastat järjest. Avatud uste päeval jagavad nad pärastlõunal nõuandeid tasuta.

Kolmapäeval, 24. oktoobril kella 14–17 saavad inimesed üle Eesti  minna notari juurde ning saada tasuta nõuandeid tema tööd puudutavates valdkondades. Tänavu keskendutakse eeskätt abieluvara küsimustele, kuid vastuseta ei jää ka küsimused kinnisvaratehingute, pärimise või näiteks volikirjade kohta, lubab notarite koja tegevdirektor Eve Strang saadetud pressiteates.

«Abieluvaraküsimused on aegumatud ning et meie perekonnaseadus võimaldab inimestel valida abiellumisel kolme varasuhte vahel, on vajalik, et inimesed oskaksid nendel ka vahet teha,» ütles Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson. «Veelgi enam – abieluvarasuhted ei puuduta ainult abiellunuid, vaid mõjutavad tulevikus läbi pärimise ka lähedasi ning lepingute sõlmimisel teisi inimesi. Teatud juhtudel on ju tehinguteks vajalik teise abikaasa nõusolek ning selle puudumise korral on leping õigustühine,» lisas Saar-Johanson.

Saar-Johanson rõhutab, et tegelikult on notaribürood avatud ka kõigil teistel tööpäevadel ning notariaalse tehinguga seotud nõustamine on alati tasuta. «Küll aga on avatud uste päev hea võimalus nendele inimestele, kes alles kaaluvad tehingu tegemist või vajavad abi erinevate variantide kaalumisel – näiteks kuidas vormistada testamenti või millist varasuhet abielludes eelistada,» ütles Saar-Johanson.

Notarite Koja esimehe sõnul on avatud uste päevad olnud väga populaarsed ning mullu käis notaritelt nõu küsimas ligi 700 inimest üle Eesti. 2017. aastal tegid 91 Eestis tegutsevat notarit kokku 315 704 tehingut ja toimingut, millest ligi veerand oli seotud kinnisvaraga. Abielusid sõlmiti notarite juures ligi 500 ning lepinguid abieluvaraga tehti üle 1600.

Avatud uste päev on 24. oktoobril kella 14–17 kõigis notaribüroodes üle Eesti. Lähima notaribüroo leiab veebiaadressilt www.notar.ee/kontaktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles