Vaba mõte. Väsitav vabadus

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EKRE naised nõuavad Ahto Lobjaka arvamuslugude keelustamist, nii mõnigi Lobjaka toetaja tahaks EKRE ära keelata. Üks osa ühiskonnast keelaks meelsasti alternatiivmeditsiini ja sellest kõnelevad raamatud, teiste meelest tuleks keelata need, kes püüavad takistada sõnavabadust. Keelata soovitakse nutitelefone, kilekotte, plasti, naftat... Põhimõtteliselt polegi maailmas eriti asju või mõtteid, mida keegi keelu alla panna ei tahaks.

Vabadus väsitab. Vabadus toob meie ümber palju uut ja teistsugust ning mida rohkem seda uut tekib, seda rohkem see väsitab. Seepärast tundubki lahendusena vabaduse (osaline) keelamine. Selles pole ühiskond aga sugugi ühel meelel, mida siis keelama peaks. Igaüks on veendunud, et halb on just see, mis talle halb paistab.

Kui palju tuleks aga inimestele anda võimalust otsustada ise, mis on hea ja mis mitte? Torusiili joojad ja vaktsineerimise vastased on veendunud oma tegevuse õigsuses ning nad kuulutavad seda tõde valjul häälel. Arstidel tuleb tegelda inimeste ravimise asemel oma töö õigustamisega. Teadlased selgitavad hommikust õhtuni, kuidas nad on teaduslike katsetega tõestanud ravimite mõju inimese tervisele, aga ikka teatab mingi seltskond, et nemad ei usu. Vabadus seegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles