Nädala statistika. Kahanev palk

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Ilmselt ei ole ühelgi statistikul hea meel, kui keegi viskab järjekordselt nalja, et olemas on väike vale, suur vale ja statistika. Iseenesest põhineb statistika ju täppisteadusel ja peaks andma asjast õige pildi. Paraku tuleb selleks, et mitte täiesti puusse panna, osata vaadata numbrite taha. Mõne aasta eest tegid näiteks Viljandi korterihinnad suure hüppe pelgalt seetõttu, et ühe maja arendaja müüs korterid endaga seotud ettevõttele turuhinnast tublisti erinevalt.

Mis on selle taga, et teises kvartalis kahanes Viljandimaa keskmine palk 0,9 protsenti, on esimese hooga raske öelda. Esiteks võib konks peituda valimis: palgauuringusse ei kuulu kõik Viljandimaa ettevõtted. Samas tõdevad ettevõtjad nagu ühest suust, et on sel aastal pidanud palka tõstma, ning isegi kui kõik seda teinud pole, on raske ette kujutada, et keegi praeguse tööjõupuuduse ajal palka langetanud oleks. Seejuures pidanuks langetajaid olema nii palju, et nad tõstjate panusest üle käiksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles