Galerii. Karksi-Nuia festivalil oli väga pallju meemüüjaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karksi-Nuias eile alanud ja täna lõppenud meefestivalil võisid kavalamad külastajad täiesti tasuta linnumagusat kõhu täis parkida ja ilma ostmata minema kõndida. Erinevaid meemüüjaid oli kohaliku kultuurikeskuse ees ja sees peetaval laadal koguni 35 ning neid oli kohale saabunud kõikjalt Eestist.

Igaüks neist pakkus oma mett ka maitsmiseks ning kinnitas, et just tema linnumagus on parim. Pärnumaalt saabunud August Rapp ütles end olevat oma 81. eluaastal Eesti vanim tegevmesinik ning tema hoole all on 160 mesitaru ringis. «Rabaäär ja seal valdavad loodetuuled tagavad parima mee kvaliteedi,» kinnitas ta. Siinkirjutajale määris ta mokale kanarbikumett. Kuna tal oli kaasas lõõtspill, siis haaras ta selle kätte ja üle saali kaikus vägev pillihääl, lastes kõlada lool: «Mulgimaal sääl on hää elada.» Ta naine oli viiv varem manitsenud, et mees väga kõvasti ei mängiks, muidu teised jooksevad laiali. Selgus, et erinevaid pille on mees kääksutanud juba 25 aasta vanusest saadik ning mesilastega tegelenud lapsest alates. Tervise turgutamiseks pistab ta igal hommikul suhu dessertlusikatäie mett. «Viiel maailma mesindusfestivalil olen käinud, viimane neist oli Ukrainas,» pajatas August Rapp. Kui eakas mees hüvastijätuks käppa viskas, siis ütles ta, et kui ajakirjanik Pärnu kanti satub, siis tulgu külla, aga enne helistagu ette. «Hulgun palju ringi, käin pillimeeste kokkutulekutel ja korraldan üht sarnast ise Pärnus,» kõneles härra.

Oma mett kiitsid parimaks ka Setumaalt saabunud Enn Laanemäe ja Haanja looduspargist tulnud Jaan Pits. «Minu mesi on metsikust loodusest, ühtki kultuurtaime mesilaste päralt ei ole, kui ohakas välja arvata,» sõnas Kütiorust tulnud mees, kelle mee tunnistas Eesti mesinike liit 2015. aasta parimaks. «Siinsel festivalil olen juba kolmandat korda. Siin on tore, ostjaid jagub ja kõik on toredad, ainuke häda, et pean pidevalt müüma ning samas majas peetavatest põnevatest loengutest osa võtta ei saa,» sõnas mesinik. «See on väga hästi korraldatud ettevõtmine. Peakorraldaja Kai Kannistu ise helistas ja küsis, kas ma tänavu kohale tulen? See on teeninduse kõrgeim tase,»lisas ta. «Olgu sul öösel rohkem õnne kui päeval,» sõnas ta hüvastijätuks. Karksi lähistelt saabunud Tarmo Raba oli mett müümas koos naise ja tütrega. Tema meepottidelt võis lugeda: «Armastuse eliksiir». «Minu meel on mesilaste musi juures. Kui seda tugevalt tarbida, siis hakkab Eesti rahvas kasvama. Osta ja söö, siis järgmisel aastal on näha, kas rääkisin õigust,» sõnas mesinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles