Kontrollijad veendusid Viljandi lasteaedade väljakute ohutuses

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängupesa lasteaed sai sel sügisel valmis mänguväljaku, mille ronimispuud ja kiiged on turvalisuse sertifikaadiga, ning väljak ise on kaetud liivaga, et laps kukkudes haiget ei saaks.
Mängupesa lasteaed sai sel sügisel valmis mänguväljaku, mille ronimispuud ja kiiged on turvalisuse sertifikaadiga, ning väljak ise on kaetud liivaga, et laps kukkudes haiget ei saaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi abilinnapea käis eile läbi kõik kuus linna lasteaeda ning jõudis veendumusele, et nende mänguväljakud on lastele ohutud.

«Ühelgi lasteaia mänguväljakul pole midagi lõhutud või katki,» kinnitas abilinnapea Ardo Agasild. «Kõik väljakutel olevad atraktsioonid on ohutud.»

Turvareid traagilise õnnetuse järel

Kontrollkäik oli ajendatud kolmapäeval Tallinnas juhtunud traagilisest õnnetusest, kus kolmeaastane laps lämbus lasteaia mänguväljaku katkisel redelil.

«Meie lasteaedade ronimisredelitel on kõik pulgad olemas ning ka nõukogudeaegsed asjad on täiesti korras,» lausus koos majandusameti töötajatega ringkäigu teinud abilinnapea.

Männimäel Selveri lähedal paikneva Mängupesa ning kesklinnas kohtumaja taga asuva Mesimummu lasteaia mänguväljak on ehitatud paari viimase aasta jooksul, kõige vanemad redelid ja turnimispuud on Paalalinnas Karlssoni lasteaias.

«Meie maja saab veebruaris 35 aastat vanaks ning mänguväljak on samuti sellest ajast,» rääkis Karlssoni direktor Mare Paavel. Vanusest hoolimata on väljak korras.

Kui eile tegid linnaametnikud erakorralise kontrolli, siis iga päev peavad lasteaias tekkinud ohte nägema ja kõrvaldama lasteaia enda töötajad. «Kui hommikul peaks selguma, et mõni atraktsioon on öösel ära lõhutud, peab lasteaia juhtkond garanteerima, et ükski laps sellele mängima ei pääseks,» rääkis Agasild. «Kõige parem oleks katkine asi üldse väljakult ära viia.»

Linnavalitsuses lasteaedadega tegeleva ametniku, alushariduse spetsialisti Edda Riesenbergi sõnul on esmane lasteaia turvalisuse eest vastutaja direktor. «Kui ta märkab midagi ohtlikku ja kui lasteaial endal selle kõrvaldamiseks jõudu napib, tuleb pöörduda linnavalitsuse poole,» selgitas spetsialist. Sellisel juhul on linnajuhtidel võimalik anda reservfondist töö tegemiseks lisaraha.

Ei Agasild ega Riesenberg suutnud meenutada juhtumit, kus mõni lasteaiajuht oleks palunud raha ohukoha kõrvaldamiseks.

Lasteaiad kontrollivad igal aastal ohutust

Viljandi lasteaedades korraldatakse igal aastal vähemalt üks kord turvareid. Selleks pannakse juhtkonnast, õpetajatest ja lapsevanematest kokku komisjon, kes kaustatäie abimaterjalide toel kogu lasteaia territooriumi üle vaatab.

Karlssoni lasteaed on nende reidide järel saanud haigekassalt raha, et muuta rühmaruumide aknad selliseks, et lapsed neid ise avada ei saaks. Samuti on treppidele kleebitud ohuribasid ning libedatele treppidele takjaribasid. Ustele on pandud piirajad, et laste näpud terveks jääksid.

Mänguväljakute uuendamiseks on linnavalitsus nõus raha andma juhul, kui peamine ehitusraha tuleb mõnest abifondist või eraisikutelt. «Järgmise aasta eelarvesse kirjutame mänguväljakute tarbeks sellise summa, mis võimaldab meil abi anda nii-öelda omafinantseeringu tarbeks,» rääkis Agasild. Enamasti on see 10—15 protsenti koguhinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles