Rekonstrueerimise vastu tuntakse huvi

, KredExi eluaseme- ja energiatõhususe divisjoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirja Adler
Mirja Adler Foto: Erakogu

ALATES EELMISE aasta septembrist pakub riik KredExi vahendusel korterelamutele rekonstrueerimistoetust, mille abil saab oma maja korda teha ning elanike küttekulutusi vähendada.

Toetuse eesmärk on motiveerida inimesi korterelamuid kiiresti ja igakülgselt rekonstrueerima. Paljudel juhtudel uuendatakse maja soojustus, kuid unustatakse rekonstrueerida ventilatsioonisüsteem, mistõttu korterid muutuvad niiskeks. Seejärel tekivad hallitus ja muud õhu puudulikust ringlusest tingitud probleemid.

Et kortermaja rekonstrueerimine on ühistutele suur ettevõtmine, tasub maja soojustades uuendada ka ventilatsiooni- ja küttesüsteemid. Kompleksse rekonstrueerimise kohta saab lisateavet KredExi kodulehelt Tallinna tehnikaülikooli ja Tallinna tehnikakõrgkooli uuringutest.

TOETUSE TAOTLEMISEKS tuleb kõigepealt teha energiaaudit. KredEx toetab seda 50 protsendi ulatuses. Energiaaudit annab ülevaate hoone tehnilisest ja energeetilisest seisundist ning soovitab, mida teha olukorra parandamiseks.

Audit pakub välja kaks-kolm rekonstrueerimistööde paketti, mille hulgast ühistu saab valida sobivaima. Kui rekonstrueerimist ei taheta ette võtta, ei pea ühistu energiaauditi toetust tagasi maksma.

Järgmine samm on koostada eelarve ning tutvuda rahastamisvõimalustega. Seejuures peab arvestama, et elamu kompleksne rekonstrueerimine pole ühekordne tegevus, vaid protsess, mille ettevalmistamiseks ja plaanimiseks tuleb varuda aega. Üldkoosolekul on vaja vastu võtta hoone projekti koostamise, rekonstrueerimistööde algatamise ja laenu võtmise otsus.

Seejärel võiks palgata projektijuhi-omanikujärelevalve tegija, kes aitab tellida ehitusprojekti ja korraldada ehitushanke ning jälgib töid. Rekonstrueerimisprotsessi õnnestumine sõltub suuresti selle juhtimisest ja järelevalvest.

Ehitusprojekt peab olema niisugune, et võimaldab õigesti pakkuda hinda, selle järgi ehitada ja teha vigade vältimiseks omanikujärelevalvet. KredExilt saab taotleda ehitusprojekti toetust 50 protsendi ulatuses.

Rekonstrueerija leidmiseks tuleb korraldada konkurss ja võtta vähemalt kolm pakkumist. Pakkumisi hinnates on vaja teha töö hinna, eeldatava kvaliteedi ja ehitaja antavate tagatiste vahel optimaalne valik. Kindlasti tasub uurida ehitaja tausta (MTR-register, varasemad tööd, võlgnevused).

Töödest lähtudes annab KredEx korterelamule rekonstrueerimise rahastamiseks kuni 35 protsenti toetust. Tähtis on meeles pidada, et tööd ei tohi alustada enne toetus- ja laenutaotluse esitamist.

Enne 1993. aastat ehitatud korterelamute puhul on võimalik kasutada soodusintressiga pikaajalist renoveerimislaenu. Laen on maksimaalselt 20aastase tähtajaga ja intress on kümneks aastaks 4,4 protsenti.

Kui tavalise pangalaenu tähtaeg võib olla korterelamule liiga lühike ning intress kõrge, siis eelnimetatu on tänu Euroopa Liidu tõukefondide rahale soodsam ja pikaajalisem.

Toetus- ja laenutaotlus tuleb esitada Swedbanki või SEB Panka. Kui maja on ehitatud pärast 1993. aastat või laenu ei võeta, saab toetustaotluse esitada otse KredExile.

TOETUST TAOTLEDES on korteriühistutel tihti raske orienteeruda ehitus- ja finantsküsimustes. KredEx pakub alates juunist võimalust kutsuda koosolekule konsultant, kes aitab ühistu juhatusel selgitada korter­elamu renoveerimise vajadust ja rekonstrueerimistoetuse tingimusi.

Konsultandi kaasamine annab ühistu liikmetele rekonstrueerimise kohta teadmisi ning vähendab rahaliste kohustuste võtmisega kaasnevat hirmu. Konsultandi saab ühistu üldkoosolekule kutsuda tasuta.

Viimase kolme kuu jooksul on korteriühistud hakanud agaramalt avaldusi esitama. Kasvanud on 25- ja 35protsendilise toetuse taotlejate osa, järelikult võtavad ühistud ette suuremaid renoveerimisprojekte.

Et toetusavaldusi koostada on ajamahukas, võtab avalduste esitamine aega. KredExi andmete järgi valmistavad paljud ühistud toetuse saamiseks vajalikke dokumente ette ning seega on oodata huvi suurenemist.

3. novembriks oli KredEx eraldanud 229 korterelamule rekonstrueerimistoetust kokku 6 225 323 eurot. Keskmine summa on 26 500 euro ringis ning plaanitav energiasääst umbes 37 protsenti.

Kõige rohkem on rekonstrueerimistoetust antud Tallinnas (93), Harjumaal (29) ja Tartus (16) paiknevatele korterelamutele. Suur on aktiivsus olnud ka Pärnus ja Pärnumaal, kus on toetatud 13 korterelamu renoveerimist.

Viljandis ja Viljandimaal on neljale korterelamule eraldatud kokku 417 697 eurot toetust.

KÕIGILE HUVILISTELE korraldab KredEx Viljandis 12. novembril kella 11—13 õppepäeva. Tehakse bussiekskursioon renoveeritud korterelamute juurde ning spetsialistid räägivad majade renoveerimisest ja vastavad küsimustele. Üritus on tasuta ja osalemiseks on vaja registreeruda. Selle kohta saab infot KredExi kodulehelt.

Toetust saab taotleda 2012. aasta 30. novembrini või kuni raha on jagatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles