Meer hoiab kahe juhi lahkumise põhjused avalikkuse eest varjul

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole teada, miks täpselt kultuurimaja (vasakul) ja raamatukogu (paremal) juht ametist lahkusid, ning segane on ka see, kas kaht asutust hakkab tulevikus juhtima üks inimene.
Pole teada, miks täpselt kultuurimaja (vasakul) ja raamatukogu (paremal) juht ametist lahkusid, ning segane on ka see, kas kaht asutust hakkab tulevikus juhtima üks inimene. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandi kultuurimaja juhataja Tiit Kalmeti ja raamatukogu direktori Evi Murdla lahkumise taga seisavad linnapea Loit Kivistiku sõnul tegemata tööd, kuid täpsemalt ta asjaolusid selgitada ei soovi.

Tiit Kalmet vabastati tema enda avalduse peale ametist üle-eelmisel reedel, pensionile siirduva Evi Murdla lahkumine seisab alles ees. Nii tuleb linnavalitsusel leida kaks uut juhtivtöötajat.

Kahe päeva eest kinnitas Evi Murdla «Sakalale», et jääb töölt ära plaanitust varem, sest tal tekkisid linnajuhtidega erimeelsused. Abilinnapea Ardo Agasild eitas võimalust, et linnajuhid on mõjutanud raamatukogu direktorit lahkumisavaldust esitama.
Murdla ei soostunud ütlema, milles erimeelsused seisnesid. «Las seda kommenteerivad linnavalitsuse inimesed,» jäi ta diskreetseks.

Tegemata tööd

Linnapea Loit Kivistik möönis, et Tiit Kalmeti ja Evi Murdlaga tekkisid lahkarvamused, kuid jättis täpsed asjaolud samuti enda teada. «Ma ei soovi seda infot ajakirjanduse vahendusel jagada,» lausus Kivistik.

On teada, et linnavalitsus kaalub mõtet luua Viljandisse suur kultuurikeskus. Kulude kokkuhoiu nimel on kavas ühise juhtimise alla viia kultuurimaja, raamatukogu, noortetuba ja Kondase keskus.

Kivistik kinnitas juba varem öeldut, et sellise ühendamise võimalikkust ja mõttekust alles kaalutakse. Lõplik otsus langetatakse enne aasta lõppu.

Küsimusele, kas erimeelsused kahe asutuse juhiga tekkisid linna tulevikukava pärast, vastas linnapea eitavalt. Ta lisas, et valedel jälgedel ollakse ka siis, kui põhjusi otsitakse isiklikest konfliktidest. Küsimus olevat hoopis tegemata töödes, kuid rohkem linnapea ei öelnud.

Tiit Kalmet lausus, et ei oska Kivistiku selgitust kuidagi kommenteerida.

«On nii, nagu on. Mina olen kultuurimaja juhi kohalt läinud,» sõnas ta.

Tiit Kalmeti lahkumise järel võttis Männimäel asendusruumides tegutseva kultuurimaja juhtimise ajutiselt üle Karita Tilk, kes jätkas ühtlasi projektijuhi kohuste täitmist. Kahel kohal saab ta olla vähemalt paar kuud, sest linnavalitsus kuulutab uue juhataja leidmiseks konkursi välja aastavahetuse paiku.

Vähe palgalisi

«Kindlasti leitakse kultuurimajale uus juhataja enne, kui maja remont valmis saab,» ütles Loit Kivistik.

Kui remont enam kui aastase hilinemisega tänavu juulikuus algas, räägiti, et see peaks valmima tuleva aasta märtsiks. Kivistik ei julgenud lubada, et see nii tõepoolest läheb, kuid tema sõnul lõpeb remont kindlasti tuleva aasta esimesel poolel. Kivistik lisas, et palju vaeva on nähtud eelarves püsimisega ning seni on see õnnestunud.

Parajasti pole teada ka seda, kui palju töötajaid kultuurimaja kollektiivi, mis remondi ajaks miinimumini koondati, juurde palgatakse. Loit Kivistiku sõnul jääb see uue juhataja otsustada. Tiit Kalmeti koostatud tegevuskavas on arvestud 15—20 inimesega.

«Vähe,» vastas Karita Tilk küsimusele, kui palju praegu kultuurimajas palgalisi on. Peale tema kuuluvad kollektiivi noorsootöötaja, administraator, koristaja ning poole kohaga majandusjuhataja ja kojamees. Tööd on niisiis palju, aga ükski ettevõtmine ajutise juhataja sõnul seetõttu veel ära pole jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles