Tõelise lennukunsti ajalugu

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnud
Linnud Foto: Elmo Riig/Sakala (montaaž)

Maa vanuseks hinnatakse 4,5 miljardit aastat. Esimesed bakterid hakkasid sigima ehk 3,8 miljardi aasta eest. Selgroogsete tekkimiseni oli veel oi-oi kui palju aega. Huvitav on aga see, et esimesed, kes neist taevasse kippusid, polnud sugugi otsesed lindude eellased.

Kui nüüd eriti toorelt väljenduda, oleme kõik alguse saanud veest. Vesi on mõnus keskkond, mis hoiab ühtlast temperatuuri, ning seal on elu tekkimise võimalused tunduvalt tõenäolisemad kui maismaal, kus olud kiiresti muutuvad.

Selle teadmise juures ei tohi unustada, et evolutsioon kulgeb alati lihtsamatest eluvormidest keerukamate poole. Nii pole Tartu ülikooli linnuökoloogile Marko Mägile mingi küsimus, kas enne oli muna või kana. «Filosoofile on see kena mõtteharjutus, aga loodusteadusliku haridusega inimesele on selge, et enne pidi olema muna,» teatab ta. «Kalad, roomajad ja kahepaiksed on kõik natuke varasemad tegelased kui linnud. Ja just roomajaid peetaksegi lindude eellasteks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles