Kostüümis mees elas vallavalitsuse ukse peal välja isiklikku solvumist

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera pildil jänesena paistnud tegelane osutus hoopis karuks kostümeeritud meheks. Oma lõhkumist põhjendas ta pettumusega vallaametnike tegevuse suhtes.
Turvakaamera pildil jänesena paistnud tegelane osutus hoopis karuks kostümeeritud meheks. Oma lõhkumist põhjendas ta pettumusega vallaametnike tegevuse suhtes. Foto: Kuvatõmmis videost

Pärast Viljandi vallavalitsuse hoone peaukse lõhkumisest tehtud turvasalvestise avalikkuse ette toomist pöördus karukostüümis klaasi katki teinud mees ise politseisse ja tunnistas teo üles.

Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill tõdes, et vallamaja juures aset leidnud intsident ei ole kindlasti kuritahtlik huligaansus, vaid selles loos on peidus sügavam kogukonna solvumine vallaametnike ükskõiksuse suhtes.

Jänese asemel tegutses karu

Kui vallavalitsuse turvakaamera öiselt salvestiselt jäi vaatajatele mulje, et ukse lõhkuja oli end riietanud heledasse jänesekostüümi, siis tegelikult tegutses mees ööl vastu pühapäeva kesklinnas hoopis tumedas karukostüümis, mis võis olla viide vallavanem Alar Karule.

«Karukostüümis vallamaja ukse lõhkunud mees pöördus eile ise politseisse ning tunnistas meile oma teo üles. Ta mõistis, et tal tuleb tekitatud kahju korvata, ent selgitas, et ühiskonnas mitteaktsepteeritavale emotsionaalsele teole tõukas teda rahulolematus vallaametnike suhtes, kes kohalike inimeste muredesse liialt ükskõikselt suhtuvad,» vahendas Meelis Lill politsei pressiteenistuse vahendusel kostümeerituna tegutsenud mehe sõnu.

Viljandi vallavalitsuse hoone lõhutud peauks
Viljandi vallavalitsuse hoone lõhutud peauks Foto: Hege-lee Paiste

«Ta nentis, et kellegi vara lõhkumine on lubamatu ning sai aru sellestki, et tema vale tegu ilma täiendavate selgitusteta võib kogukonnas põhjustada alusetut muret, ent muul heal ja seaduskuulekal moel ta vallajuhtide tähelepanu enam püüda ei osanud ning pikalt käärinud olukorrale lahendust leida ei suutnud,» kirjeldas piirkonnavanem.

Vallavanem ei tea konflikti

Vallavanem Alar Karu nentis kolmapäeva lõuna ajal, et tema ei tea juhtunust rohkem kui ajakirjandus ning tal pole aimu, kes oli lõhkuja ja millisest konfliktist jutt käib. «Ma ei oska tõesti arvata, milline ametnik on valesti käitunud, ja kas üldse on keegi valesti käitunud,» tunnistas vallavanem. «Kui ametnik on teinud seadusele tuginedes keelduva otsuse, siis kas saab ikka ametnikku süüdistada?» küsis ta.

Vallavanema väitel ei suuda ta praeguse napi info põhjal välja mõelda, kes ja mis põhjusel ukse lõhkus, kuid tema sõnul ei ole niisugune käitumine aktsepteeritav. Seda, et kodanikud on aeg-ajalt ametnike otsuste peale solvunud või muul moel pahased, tuleb vallajuhi sõnul ikka ette. «Kui sellised probleemid minuni jõuavad, siis on tavaline käitumine see, et kutsun ametniku enda juurde, vaatame üle, mille põhjal on otsused tehtud. Ametnikud on määratud inimesi aitama, aga ikkagi seaduse piirides.»

Meelis Lill toonitas, et ka politsei taunib mehe teguviisi, ent püüab praeguses olukorras olla mõlemale poolele toeks ja erapooletuks lepitajaks, et kogukond saaks taastada usalduse valla suhtes ning et ka tekkinud kahjud saaksid korvatud.

Et seni pole tehtud kahju suurus veel selge, siis pole ka selle kohta politseisse avaldust tehtud. Seetõttu ei saa politsei ka arvata, kuidas menetlus jätkub ning kas lõhkujale määratakse mingi karistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles