Tsöliaakiat saab edukalt ravida teraviljatoodetest hoidudes

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukki-, nisu-, odra- ja kaerajahutoidud on gluteenitalumatuse all kannatajale keelatud, aga riisi, tatart ja hirssi võib ta süüa.
Rukki-, nisu-, odra- ja kaerajahutoidud on gluteenitalumatuse all kannatajale keelatud, aga riisi, tatart ja hirssi võib ta süüa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tsöliaakia on krooniline haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega inimestel nisust, rukkist, odrast ja võimalik et ka kaerast valmistatud toidud ning tooted.

Eestis on tsöliaakiat põhjalikult uurinud Tartu ülikooli arstiteaduskonna pediaatria õppetooli dotsent, Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku arst ja õppejõud Oivi Uibo.

Dotsent Oivi Uibo, mis haigus on tsöliaakia?

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mis võib avalduda igas vanuses imikueast täiskasvanueani. Selle käigus kahjustub peensoole limaskest, eelkõige nisus, rukkis, odras ja võib-olla siiski ka kaeras olevate valkude toimel.

Ainus ravi on nende teraviljade täielik vältimine ehk range eluaegne gluteenivaba dieet. Selle toimel tsöliaakiaga seotud kaebused taanduvad ning peensool paraneb täielikult.

Millised tundemärgid viitavad selgelt tsöliaakiale?

Tsöliaakia tüüpilisele vormile on iseloomulikud seedetrakti vaevused: pidev või perioodiline kõhulahtisus, krooniline kõhuvalu või -puhitus, väike kehakaal, kõhnumine või väike pikkus, lastel ka kasvupeetus.

Kuidas seda haigust diagnoositakse — kas tõepoolest ka imikutel ainult peensoole biopsia abil?

Jah, tsöliaakia diagnoosimise kriteeriumid on ühed ja samad igas eas inimestel — olgu imikutel või täiskasvanutel.

Praegu kogu maailmas kehtivate kriteeriumide järgi saab tsöliaakiat diagnoosida ning järelikult ka selle ravi, see tähendab ranget eluaegset gluteenivaba dieeti määrata ainult siis, kui inimesel on peensoole limaskesta hattude kahjustus. Selleks on vaja peensoole limaskesta gastroskoopilist uuringut.

Kas tsöliaakia all kannatavat imikut rinnaga toitev ema ei tohi samuti teraviljatooteid süüa?

Ei, sellist piirangut tervel emal kindlasti ei ole. Kui lapsel on diagnoositud tsöliaakia ja ta saab veel rinnapiima, ei pea imetav ema toidus teravilju vältima.

Tavaliselt räägitakse tsöliaakiast laste puhul, ehkki kirjanduse järgi pannakse esmadiagnoose ka üle 60aastastele patsientidele. Kas nad on kogu aja vaikselt tsöliaakia all kannatanud või haigestuvadki nii hilja?

Millal tsöliaakia avaldub, selle kohta pole maailmas praegu veel täpset teavet. Juba 1980. aastatest peale on levinud teave, et see ei ole üksnes lapseeas ilmnev haigus, vaid võib vallanduda igas vanuses.

Ka võib olla nii, et inimesel on aastaid või isegi aastakümneid tsöliaakiast tingitud vaevusi, mille põhjust ei ole õigel ajal avastatud.

Sõnaga «autoimmuunhaigus» — tsöliaakiagi käib ju selle alla — kaasneb tavainimesel teadmine, et see ei ole ravitav. Kas tsöliaakia üldse nõuab mingit ravi või piisab teraviljatoitude vältimisest?

Tsöliaakia on tekkemehhanismide poolest tõesti autoimmuunhaigus: nisu-, rukki-, ja odravalgud vallandavad organismis keerulise kahjustusmehhanismi. Nende teraviljade ehk haigust vallandava teguri range vältimine söögis ja joogis ongi selle haiguse ainus ning väga hästi toimiv ravi.

Peensoole limaskest taastub selle toimel täielikult, kuid ainult siis, kui gluteenivaba dieet on väga range. Selles suhtes on tsöliaakia eripärane autoimmuunhaigus.

Kas peensoole kahjustus, mida teraviljavalgud tsöliaakiahaigetel põhjustavad, võib areneda nii kaugele, et soole normaalne tegevus enam ei taastugi?

Peensoole normaalne tegevus, sealhulgas kõikide toitainete imendumine, on kahjustunud juba siis, kui peensoole hatud on kahjustunud vähesel määral — haiguse algul. Kui tsöliaakiat ei ole õigel ajal diagnoositud, siis vaevused kestavad ja süvenevad ning peensool kahjustub edasi, kuni hatud hävivad. Rangelt gluteenivaba toitumise korral taastub peensool täielikult, aga kui dieeti vähegi rikutakse, siis see ei paranegi.

Dieeti peab pärast tsöliaakia diagnoosimist järgima väga täpselt ja kindlasti eluaeg.

Kas on tõepoolest nii, et kui tervis on juba päris hea, ei tohi endale ikka lubada tükikestki kooki või saia? Kas see lööb organismi taas rivist välja?

Jah, kogu maailmas tehtud sajad uurimistööd on tõestanud, et kui dieeti rikutakse, tekivad tsöliaakiahaigetel varem või hiljem taas vaevused. Gluteenivaba dieedi katkestamise korral kahjustub peensool uuesti.

Millised haigused võivad tsöliaakiaga kaasneda?

Tsöliaakiat põetakse tõesti koos haigustega, millel on samuti pärilik eelsoodumus. Sagedamini tuleb seda ette esimest tüüpi diabeedi (5—15 protsendil juhtudel), autoimmuunse türeoidiidi ja autoimmuunse hepatiidi haigetel.

Samuti on kindlaks tehtud, et see võib kaasneda niisuguste kromosoomihaigustega nagu Downi, Turneri ja Williamsi sündroom. Sageli avaldub tsöliaakia kaasnevate haiguste puhul atüüpilise vormina.

Meie poelettidel on saada ka gluteenivabu tooteid. Nisul ja rukkil on eestlaste toidulaual väga tähtis koht. Millega te neid asendada soovitate?

Tõesti on rõõm näha meie poelettidel gluteenivabu tooteid. Ka osas sanatooriumides ning isegi lennukites ja laevadel on tsöliaakiahaigetel võimalik tellida toite, milles pole gluteeni.

Peale keelatud teraviljade tohivad tsöliaakiadiagnoosiga inimesed süüa ja juua kõike, seega on neil valik ju olemas.

LUBATUD
Tsöliaakiahaigele lubatud toidud
• Riisist, tatrast, hirsist ja maisist valmistatud toidud ning tooted
• Kartulijahu, kartulitärklis, maisitärklis, sojajahu
• Gluteenivaba jahu ja sellest valmistatud toidud (pakendil on märge «gluteenivaba», inglise keeles glutenfree, saksa keeles glutenfrei, soome keeles gluteeniton)
• Köögiviljad
• Puuviljad ja marjad
• Liha- ja kalatoidud ning -tooted, mis ei sisalda nisu-, rukki-, odra- või kaerajahu
• Munad
• Või, margariin, taimeõlid
• Osa majoneese ja salatikastmeid (enne söömist tuleb kindlasti kontrollida nende koostist)
• Pähklid, mandlid, rosinad
• Suhkur, mesi, siirup
• Mahlatarretis
• Täisšokolaad
• Tee, oakohv, kakao, kõik mahlad, vesi ja mineraalvesi
• Sooda, želatiin, värske ja kuivpärm, sinep
• Hapupiimatooted ja jogurtid mis ei sisalda nisu-, rukki-, odra- või kaeralisandeid, kohupiim, kodujuust, juust, vahvlita jäätis, hapukoor, vahukoor, kohvikoor.
Allikas: Reet Raukas, Oivi Uibo, Ain Raal, «Tervislik toit»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles