Õpetajad käisid Tallinnas suuremat palka küsimas

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompeal avaldas eile meelt üle 1500 inimese ning kõlasid ka ähvardused, et kui 20protsendilist palgatõusu ei tule, siis järgneb õpetajate streik.
Toompeal avaldas eile meelt üle 1500 inimese ning kõlasid ka ähvardused, et kui 20protsendilist palgatõusu ei tule, siis järgneb õpetajate streik. Foto: Toomas Huik / Postimees

Enam kui poolteise tuhande Eesti õpetaja seas lehvitas eile Toompeal loosungeid poolsada Viljandimaa pedagoogi, kes olid enne pealinna poole suundumist humoorika palve lugenud.

«Kingi omavalitsustele rohkem raha ja ära lase rahal Kreekasse voolata,» kordasid eile hommikul Viljandi maavalitsuse ette kogunenud õpetajad kohaliku haridustöötajate liidu juhi Kaja Landi ette loetud palvesõnu.

Enne seda kui õpetajad Vabaduse platsil bussi istusid, et pealinna oma palgatõusu eest võitlema sõita, palusid nad loojalt ühiselt, et õpetaja saaks riigikogulase palga ning riigikogulased õpetaja keskmise palga.

Samuti sooviti Kaja Landi järel palvesõnu korrates, et lasteaednikud pääseksid riigipalgale ning huvikoolide õpetajad võrdsustataks tavakooli pedagoogidega.

«Anna valitsejatele parem Eesti,» kõlas palve lõpetuseks.

Meeldetuletus

Eile keskpäeval Toompea lossi ees peetud miitingule kogunes üle 1500 inimese, kes enne täna algavat järgmise aasta eelarve arutelu nõudsid õpetajatele palgatõusu. Nii Viljandist välja sõites kui Toompeal olles rääkisid õpetajad, et miitingu peamine eesmärk on tuletada poliitikutele meelde nende valimiste eel antud lubadusi.

Endine haridusminister ja praegune riigikogu liige Tõnis Lukas tunnistas, et erakonnad andsid tõepoolest enne valimisi pedagoogidele töötasu tõstmise kohta lubadusi ning märguandena, et õpetajad neid lubadusi mäletavad, oli eilne miiting väga hea.

«Tahan südamest loota, et need aktsioonid ei laiene õppetöö ajal koolidesse,» lisas Lukas.

2010. aasta augustis tulid õpetajad välja nõudmisega, et nende palka suurendataks 2011. aastal keskmiselt kümme protsenti. Toona ministritoolil istunud Lukas kinnitas siis «Sakalale», et peab palgatõusu võimalikuks, ja lubas selle eest valitsuses ka võidelda. Paraku palgatõusu ei tulnud.

«Aastad pole vennad,» kommenteeris Lukas eelmise aasta vaidlusi eile. «Ma olen olnud haridusminister seitse aastat ja nende seas on olnud aastaid, kui palk pole tõusnud.»

Poliitikud on eri meelt

Tema sõnul on aga oluline, et valitsus ja poliitikud peaksid õpetajate palka esmatähtsaks ning alati, kui on võimalik, töötasu ka kergitataks.

Opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid lubasid õpetajate meeleavalduse ajal, et teevad riigikogu tänasel istungil ettepaneku muuta eelarvet nii, et leitaks 35 miljonit eurot, mida on vaja õpetajate palga 20protsendiliseks tõstmiseks. Seda eelnõu on lubanud toetada ka teine opositsioonipartei Keskerakond.

Reformierakonna hinnangul õpetajate palgatõusuks praeguses eelarves ruumi pole. Eile riigikogu ees esinenud peaminister Andrus Ansip arvas, et õpetajate palk võiks tõusta järgmisel aastal. Kuni 30 protsendi suurust tõusu ennustas ta gümnaasiumivõrgu reformimise puhul. Ka Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva haridusministri Jaak Aaviksoo hinnangul saaks õpetajate palka tõsta koolivõrgu korrastamise järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles