Mängult on päriselt ja päriselt on mängult

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Keelatud vihm» avab nii mineviku kui tänapäeva Lõuna-Ameerika maailma eriliselt võimsalt ja täpselt.
«Keelatud vihm» avab nii mineviku kui tänapäeva Lõuna-Ameerika maailma eriliselt võimsalt ja täpselt. Foto: www.vitagraphfilms.com

Kui palju teame Lõuna-Ameerikast: Brasiiliast, Colombiast, Peruust ja Boliiviast? Rikas loodus ja maavarad, indiaanlased, tohutud klassivahed, ressursisõjad... Nende keskel inimene: indiaanitarkustest tulvil, sambast ja bossast särav-kärsitu, kuid heasüdamlik.

Ajatu lugu rullub lahti vaeses 10 miljoni elanikuga, umbes kahekümnekordselt Eesti pinda ületavas Boliivias. Kaks hispaanlasest sõpra, loominguline ja idealistlik noor režissöör Sebastián ning tema elutark filmimeeskonna juht Costa saabuvad väikelinna filmi väntama. Mehed plaanivad jutustada Cristoph Kolumbuse lugu — kuidas sissetungija avastatud maa ja rahva jõhkralt anastas.

Boliivia on valitud võtteplatsiks ennekõike sellepärast, et seal saab filmimeeskonda inimesi värvata vaid kahe dollari eest päevas. Odava tööjõu otsingust ajendatud valiku tõttu hakkab ajalugu end tahtmatult kordama. Filmitegijad, kes soovivad oma publikule moraali lugeda ajaloomustrite kaudu, muutuvad ise samade mustrite osaks — ärakasutajateks.

Linateose valmimist hakkab mõjutama veesõda linnakese elanike ja valitsejate vahel. Võitluse ja vastuhaku liider on näitlejaks värvatud kohalik Daniel. Uue valmiva filmi lõigud vahelduvad reaalsuses juhtuvate sündmustega ning need on kohati väga sarnased.

Samal ajal kui Boliivia inimesed võitlevad joogivee eest, võitleb režissöör üha palavamates tingimustes oma idee eest. Rahutuste edenedes tõusevad panused ja langevad hoolikalt lihvitud igapäevamaskid. «Keelatud vihm» avab nii mineviku kui tänapäeva Lõuna-Ameerika maailma eriliselt võimsalt ja täpselt.

See on lugu sellest, kuidas ühe rahva ajaloomustrid korduvad; kui ajatud on ressursisõjad, inimhinge puhtus ja ka varjupool — ahnus ja alalhoiuinstinkt. Samuti räägib film filmitegemisest, kuid on ka õnnestunud kombinatsioon usu, õigluse, poliitika ning kunsti kokkupuutekohtadest. See on lugu, mida võib kuulda hea õnne korral lõkke ääres vihmametsas mõne külavanema suust.

Ehk just seetõttu sai «Keelatud vihm» tulise poolehoiu ja menu kogu Lõuna-Ameerikas. Hispaania filmi­akadeemia esitas selle parima võõrkeelse filmi Oscarile ning publik valis selle Berliini rahvusvahelisel filmifestivalil oma lemmikuks.

FILM

«Keelatud vihm» originaalpealkirjaga «También la lluvia» on Hispaania, Prantsusmaa ja Mehhiko ühistöö.
• Režissöör on Icíar Bollaín ning osades Gael García Bernal, Luis Tosar, Karra Elejalde ja teised.
• Film kestab 1 tund 43 minutit.
• Linastub Männimäe salongkinos 14. oktoobrist.
Allikas: Männimäe salongkino

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles