Abja vald — esikolmikus on hea olla

, Abja vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rahnel
Peeter Rahnel Foto: Elmo Riig

SAKALA 12. OKTOOBRI juhtkiri ütleb järgnevat: «Reaalses elus osutub värskest õhust ja muust niisugusest tähtsamaks see, kui kaugel peavad lapsed koolis käima või milliseid vaba aja veetmise viise ümbruskonnas pakutakse. Seega on omavalitsuste edetabel igati väärt statistika, millesse tasub süveneda.»

SEL NÄDALAL oli Abja valla rahval põhjust rõõmustada, lugedes siseministeeriumi ja regionaalministri tellitud uuringu «Kohalike omavalitsuste haldussuutlikkus» tulemusi.
Viljandimaa linnade ja valdade koht Eesti omavalitsuste võimekuse pingereas, välja arvatud paar erandit, ei anna põhjust häbeneda. Abja vald seisis maakonna tabelis Viljandi linna ja Suure-Jaani valla järel auväärsel kolmandal positsioonil, kogu riigis aga 101. kohal. Mulgimaa omavalitsustest oli ta Viljandi maakonnas suisa esikohal.

Mul on hea meel, et maavanem Lembit Kruuse hinnangul ei ole 226 omavalitsuse pingereas kuuenda asetusega Harku vallas inimesed õnnelikumad kui tabelis tagantpoolt kuuendal real paiknevas Mõisakülas.

See, et maavanem peab oma ametitegevuse eesmärgiks inimeste väljaränne maakonnas lõpetada ja keskendub selleks piirkonna suuremate keskuste arendamisele, väärib samuti kiitust.

Töökohtade loomist Viljandimaal ei saa omavalitsused kahjuks otseselt mõjutada. Võime küll luua võimaluste piires hea keskkonna elamiseks ja arendada infrastruktuuri, aga tootmises ja teeninduses töökohtade loomine pole meie võimuses.

HOOLIVUST LASTE suhtes näitab näiteks see, et oleme leidnud võimaluse pakkuda Viljandimaa maapiirkonna ühe suurema, ligi 90 õpilasega Abja gümnaasiumi gümnaasiumiosas Abja valla kulul tasuta lõunatoitu kõigile õpilastele, sealhulgas nendele, kelle koduvald ei suuda või ei taha gümnasistide lõuna eest maksta.

Näiteks Halliste vald tasub oma Abja gümnaasiumis käivate gümnaasiumiõpilaste toidu eest. See on hoolitsus laste eest.

Alates ajast, mil valitsus lõpetas noorsootöö, spordi ja huvikoolide jaoks vajaliku raha eraldamise omavalitsustele, oleme kriisi ajal koos heade naabritega Hallistest ja Mõisakülast kõiki neid tegevusi sisuliselt kõhu kõrvalt rahastanud.

Abja vald oleks väga rahul, kui maavanem Lembit Kruuse ja regionaalminister Siim Kiisler leiaksid peale toetava sõna Euroopa Liidu tõukefondide reservist lisaraha, et lõpetada nende endi heakskiidetud Abja gümnaasiumi spordikompleksi ehitus, sest seda on piirkonnal väga vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles