Ukraina ekspeaminister mõisteti aastateks türmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Tõmošenko pole kohtuotsusega nõus, vaid kavatseb selle edasi kaevata Euroopa inimõiguste kohtusse. Pilt on hetkest, kui korravalvur manitseb Tõmošenkot kohtus vaikusele.
Julia Tõmošenko pole kohtuotsusega nõus, vaid kavatseb selle edasi kaevata Euroopa inimõiguste kohtusse. Pilt on hetkest, kui korravalvur manitseb Tõmošenkot kohtus vaikusele. Foto: Reuters

Kiievi Petšerski kohus tunnistas Ukraina endise peaministri Julia Tõmošenko süüdi ametivolituste ületamises ja otsustas karistada teda seitsme aasta pikkuse vangistusega.

Pärast vabanemist ei tohi Tõmošenko kolm aastat töötada riigiametis.

Kohtunik Rodion Kirejev kinnitas, et Tõmošenko rikkus seadust 2009. aastal, mil allkirjastas Venemaaga sõlmitud gaasilepped. Kohus nõustus prokuratuuri väitega, et endine valitsusjuht põhjustas riigile ligi 187 miljonit dollarit (1,5 miljardit grivnat) kahju.

Karistusaega arvutatakse alates 5. augustist, mil eksvalitsusjuht kohtusaalis vahi alla võeti. Ka prokurör oli nõudnud Tõmošenkole just nii pikka vangistust.

Ligi tuhat Tõmošenko toetajat sulges Kiievi peatänaval liikluse, et väljendada kohtuprotsessi vastu protesti. Siseväelaste ning militsionääride sekkumise tulemusena taastati liiklus varsti. Osa inimesi peeti kinni.

Julia Tõmošenko teatas, et ei ole kohtuotsusega rahul, vaid kaebab selle edasi Euroopa inimõiguste kohtusse. Tal on selleks aega viisteist päeva.

«Ma pole selle otsusega nõus,» nentis ta. «Meie õigusemõistmist ei saa usaldada.»

Tõmošenko lisas, et kavatseb jätkata poliitilist võitlust, ja pöördus oma toetajate poole üleskutsega, et nood käsi rüppe ei laseks.

Euroopa Liit väljendas sügavat pettumust: Ukraina ekspeaministrile Julia Tõmošenkole langetatud kohtuotsusel võivat olla tõsised tagajärjed Kiievi lootusele sõlmida blokiga assotsiatsioonilepe.

«Euroopa Liit on sügavalt pettunud,» ütles liidu välispoliitika juhi Catherine Ash­toni esindaja. «Julia Tõmošenko üle peetud protsess ei vastanud rahvusvahelistele standarditele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles