Heimtali muuseumis avati näitus

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva pärastlõunal avati Heimtali muuseumis näitus «Toimumata jäänud tulevikud». Vasakult kaks esimest: näituse autorid Roland Reemaa ja Laura Linsi.
Laupäeva pärastlõunal avati Heimtali muuseumis näitus «Toimumata jäänud tulevikud». Vasakult kaks esimest: näituse autorid Roland Reemaa ja Laura Linsi. Foto: Tiina Jürgen

Täna pärastlõunal kogunesid kultuurisõbrad Heimtali muuseumisse, kus avati näitus «Toimumata jäänud tulevikud».

Väljapaneku uurimistöö allikaks on 1927. aastast kuni teise maailmasõjani ilmunud ajakiri Taluperenaine, mis haris oma lugejaskonda nii arhitektuursetel ja sisekujunduslikel teemadel kui ka elustiili ning argielu küsimustes. Näituse eesmärk on tagasi vaadata modernismi mõjule Eesti Vabariigis XX sajandi esimestel kümnenditel ning luua ajakirjas leiduva ainetel arhitektuurseid makette igapäeva elu stseenidest, mis tegelikult toimumata jäid.

Näitusel eksponeeritakse väljavõtteid ajakirjast, nende ainetel konstrueeritud arhitektuurseid makette ning koostöös Anu Rauaga sisekujunduse elemente muuseumi kogudest.

Väljapaneku autorid on arhitektid Laura Linsi ja Roland Reemaa, kelle huvi on uurida argielulisi keskkondi kunstiliste ja arhitektuursete meetodite abil. Näitus valmis koostöös William Le Gresley ja Kadri Väljastega.

Roland Reemaa ütles Sakalale, et näituse idee sai alguse sellest, kui Anu Raud tutvustas Taluperenaise ajakirju. 

«Leidsime neis XX sajandi alguse eesti talupidaja kui modernse inimese,» lausus ta. «Meid arhitektidena paelus väga, kuidas see ruumiliselt väljendub ja mis on need vahendid – tubade jaotused, mööbel, dekoratsioonid ning muu, millest näitus ka inspireeritud on.»

Kõnealune väljapanek kuulub kunstiprogrammi EV100 «Sada kunstimaastikku» ürituste seeriasse, mida korraldavad Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus.

«Toimumata jäänud tulevikud» on avatud 27. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles