Lihtsad lood nagu elu ise

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Viljandis kunstisaal veel alles oli, käis seal näituste avamisel tihti ka Anu Raud. Nii sisukaid, tabavaid ja ilusaid sõnu, nagu tema publiku ette toodud kunstiteostele kaasa ütles, ei kõlanud kellegi teise suust.

Olen Anu Raua puhul mõelnud sellele, et kui ühele inimesele juba kord annet jagatakse, siis ikka hulgi. Meie kultuurielus on teisigi loojaid, kes säravad mitmel alal. Anu Raud on kunstnik, kirjanik, pedagoog ja taluperenaine. Võib-olla jäi midagi nimetamata, aga räägin sellest, mida ta teeb kõigile nähtavalt.

Kui võtsin kätte Anu Raua «Juturaamatu» (tänavu ilmunud, hästi loetavas trükikirjas, kaanel autori ilus gobeläänipilt «Lõoke»), arvasin, et midagi eriti üllatavat ma sellest ei leia. Üllatavat ehk ei leidnudki, küll aga terve hulga vaimukaid poeetilisi, elutarku, ilusas eesti keeles kirjutatud jutte, mida on mõnus lugeda.

Raamatu algus tekitas tunde, nagu oleksid sellesse koondatud väikesed tänapäevased eesti rahva ennemuistsed jutud. Seejärel tuli teisigi, milles folkloori ja looduse osa oli väiksem ning rohkem aimus autori enda elukogemust, rõõme ja valusid.

Naine, olgu ta pealegi edukas ja tunnustatud ning kandku kas või üldrahvalikku missiooni, on ennekõike ikka naine. Seda võib tajuda igast Anu Raua kirjapandud reast hoopis jõulisemalt ja ehedamalt kui mõne kirjaneitsi «paljastustest».

Üks asi, mis eristab Anu Raua «Juturaamatut» paljudest teistest, on helgus, optimism. Isegi suurim kurvastus leiab loodusest leevendust. Ehk ainult mõnes üksikus jutus («Paadivargale») kajastub seniajani kustumata hingevalu.

Hästi koostatud jutukogu lugedes tundsin puudust üksnes aastaarvudest. On küll öeldud, et osa jutte on varem ilmunud ja üht-teist tuli tõepoolest tuttav ette, aga siiski oleks tore teada, millal nimelt üks või teine tekst kirja on pandud. See oleks võinud olla sisukorras ära märgitud.

Muidugi pole see kuigi tõsine etteheide, pigem lihtsalt väike rahuldamata uudishimu.

RAAMAT
Anu Raud,
«Juturaamat»
• Pildid joonistanud Anu Raud
• Koostaja Annus Raud
• 205 lk
• Anu ja Annus Raud, 2011

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles