Tantsustuudio paneb kõhud ja puusad tööle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müstika tantsustuudio hakkab Viljandi kursustel huvilistele õpetama idamaist liikumist ning tutvustama araabia kultuuri.
Müstika tantsustuudio hakkab Viljandi kursustel huvilistele õpetama idamaist liikumist ning tutvustama araabia kultuuri. Foto: Erakogu

Sel laupäeval alustab Viljandis tegevust tantsustuudio, mis nimetab end Eesti suurimaks idamaiste kunstide teatriks. Selle õpetajad tutvustavad huvilistele kõhutantsu ja burleski telgitaguseid.

Berit Vill ehk Aicha on ühekorraga Müstika tantsustuudio tegevjuht, koreograaf, disainer ja tantsija. Kõhutantsuga on ta tegelnud juba 11 aastat ning nüüd hakkab seda kord nädalas Viljandis õpetama.

«Meil on kolm stiili, kuid me ei taha piirduda tavalise tantsutrenniga, vaid õpetada laiemalt idamaise liikumise ja kultuuri lugu. See oleks nagu väike kursus,» selgitas Berit Vill.

Mitte ainult kõhutants

Spordiklubi Hope ruumides tegutsema asuvas tantsustuudios saab õppida kõhutantsu ja selle liigutustest arenenud burleski. Berit Villi kinnitust mööda toimuvad klassikalise kõhutantsu ja niinimetatud tribal fusion’i treeningud igal nädalal ning burleski põhitõdedega saab tutvuda kord kuus.

«Et Viljandis on kõhutantsu varem õpetatud, on siin kindlasti neid inimesi, kes päris algusest pihta hakata ei taha. Seetõttu teeme nii, et esimesed 75 minutit on algajate kursus ja teine pool on edasijõudnute päralt,» rääkis Vill. Selle, kas parasjagu keskendutakse klassikalisele kõhutantsule või tribal fusion’ile, otsustavad huvilised igas tunnis ise.

Kõhutants, mida Berit Villi sõnul tuntakse Eestis eri nimede all, on Egiptusest, Liibanonist või Türgist pärit traditsiooniline liikumine. Niinimetatud tribal fusion, mida Müstika tantsustuudio Eestis ainsana õpetab, on stiil, kus pannakse julgelt kokku eri maade ja kultuuride liikumist ja muusikat. Kasutatakse näiteks flamenkot, burleski, moderntantsu ja hip­hoppi.

«Tavaline kõhutants on väga tihedalt seotud araabia kultuuri ja traditsioonidega, aga neidsamu liigutusi aluseks võttev tribal fusion on tunduvalt noortepärasem ja seda tantsitakse näiteks elektroonilise muusika saatel,» rääkis Vill.

Kõik on oodatud

Berit Vill ootab idamaiste tantsude ja kultuuriga tutvuma kõiki naisi vanusest ning kehavormidest sõltumata. «Tants on ühendav jõud: oleme ju kõik naised, vahet pole, kui noor või vana, paks või peenike keegi on,» lausus ta.

Müstika tantsustuudio õpetajad ootavad oma käe alla ka tantsutudengeid. Kursustel osalemine annaks neile Villi sõnul aimu araabia folktantsude tähendusest ja põhiliikumisest. Ennekõike loodab tantsuõpetaja aga seda, et Müstikale koguneb stabiilne huviliste rühm, kes soovib araabia kultuuriruumiga lähemalt tuttavaks saada.

«Oleks ju vahva, kui kogu aeg oleks sama seltskond, mitte nii, et igal nädalal on ainult uued näod,» leidis ta.

Berit Vill alustas kõhutantsuga 2000. aastal, sest see tundus kõikidest võimalustest huvitavaimana. Pärast seda on ta töötanud tantsijana Eestis, Lätis, Prantsusmaal ja Kreekas ning 2004. aastast tegutsenud ka treenerina, juhendades tunde ja kursusi eri linnades Eestis ning välismaal. Müstika tantsustuudiot on Vill juhtinud 2009. aastast.

KÕHUTANTS

Tantsul on araabia maades sotsiaalne roll.
• Kõhutants on rahvatants, mida tantsitakse sotsiaalsetel üritustel nagu pulmad ja hennaõhtud. Tantsivad nii naised kui mehed.
• Tähtsad on kehahoid, tasakaal, lihaste artikuleeritud töö ja koordinatsioon.
• Kõhutantsutund on kokteil, kus omandatakse teadmisi spetsiifilisest tantsutehnikast ning araabia muusikast ja kultuurist.
• Kõhutants sobib igas eas ja igas vormis naistele.
Allikas: www.mystica.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles