Helmut Hallemaa: Millist roheala me tahame?

Helmut Hallemaa
, Viljandi linnavalitsuse liige, Männimäe elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmut Hallemaa
Helmut Hallemaa Foto: Elmo Riig / Sakala

PEAAEGU 20 000 elanikuga Viljandi on rahvaarvult Eesti kuues linn. Viljandi suurim ja noorim linnaosa on 5000 elanikuga Männimäe, mis on koos ülejäänud linnaga järjepidevalt muutunud ja arenenud ning teeb seda kahtlemata ka edaspidi.


Näiteks on viimastel aastatel Männimäel valmis ehitatud ümber järve kulgeva matkaraja osa, avatud noortekeskus, rekonstrueeritud Jakobsoni gümnaasium, ehitatud kunstjääväljak, pandud alus noorte tehnikakeskusele ning loodud eakate kooskäimiskoht. Lisaks on linn teinud ettevalmistusi Järveotsa elamuala rajamiseks.



MITME AASTAKÜMNE eest Männimäe korterelamute ja tööstuspiirkonna vahele planeeritud Männimäe tee reservkoridor on juba mõnda aega kuum jututeema olnud. Õhus on olnud küsimus, kas loobuda tänava rajamisest ja leida alale mingi muu kasutus. Nagu teada, näebki uus üldplaneering nüüd ette tee ehitamisest loobumist ja roheluse säilitamist.



Kui kõnealusest maaribast saab läbimõeldult kujundatud haljasala, on see omamoodi jätk tulevast Järveotsa elamurajooni läbima hakkavale ribakujulisele pargile. Üheskoos moodustaksid need niinimetatud Järveotsa promenaadi, mis pakuks elanikele mitmekülgseid lõõgastumise ja vaba aja veetmise võimalusi.



KESKERAKONNAST, Reformierakonnast, Isamaa ja Res Publica Liidust ning Rahvaliidust koosnev Viljandi linnavolikogu koalitsioon nägi ka 2005. aasta lõpul allkirjastatud võimuleppes ette Männimäe tee ala heakorrastamist ja haljastamist koos mänguväljakute ja uute parkimiskohtade rajamisega.



Viimastel kohalikel valimistel kolme aasta eest kandideeris Keskerakonna nimekirjas Viljandi volikokku seitse männimäelast. Lisaks minule olid need Raimo Kaasik (volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni liige), Gunnar Krause, Helve Luik (volikogu sotsiaal- ja tarbijakaitsekomisjoni liige), Matti Looga (volikogu liige, tervishoiukomisjoni aseesimees ja õiguskomisjoni liige), Lea Saareoks (volikogu hariduskomisjoni asendusliige) ning Valli Veigel (volikogu eelarve- ja arengukomisjoni liige).



Kinnitan, et kõik nad on seisnud ja seisavad endiselt selle eest, et kõnealusest alast saaks tõepoolest uus park.



NÜÜDSEKS ON linnavalitsus alustanud ala projekteerimise eeltöid. Valminud on esimene eskiis, mille kohaselt peab sinna tulema kõrghaljastus koos muruplatside ja mänguväljakutega. Samuti on elamutest kaugemale jäävasse serva ette nähtud tolmuvaba garaažidest väljasõidu tee.



Kindlasti on tarvis rajada uusi parklaid ülalnimetatud jaotustänava ja garaažide juurest elamukvartalisse suunduvate teede äärde. Autode arv Männimäel, nagu ka kõikjal mujal, kasvab paraku lausa silmaga nähtavalt ning nende hoidmiseks on paratamatult lisakohti tarvis. Selles küsimuses on ilmselt vajalik ka linnajuhtide ja korteriühistute tihedam koostöö.



MILLIST MÄNNIMÄE roheala me aga täpsemalt soovime? Mis peaks seal olema? See on eelkõige männimäelaste endi öelda. Kohaliku elaniku ja linnavalitsuse liikmena tahan rõhutada, et selles protsessis on tähtsad kõigi asjast huvitatute arvamused. Seepärast kutsungi rahvast sel teemal kaasa mõtlema.



Muu hulgas oleks hea, kui annaksite oma arvamusest teada minu meilile helmut.hallemaa@gmail.com või kirjutades aadressil Riia mnt. 55—48, 71009 Viljandi. Mõtetest sündinud kokkuvõte jõuab kindlasti kõikide linnavalitsuse liikmeteni ning ma olen veendunud, et seda võetakse tulevasi töid planeerides arvesse.



Tänan juba ette kõiki, kes ei pea paljuks nõuga appi tulla. Ühiselt tegutsedes saame muuta Männimäe kaunimaks ja sõbralikumaks elukeskkonnaks.


Nagu juba eespool ütlesin, on tehtud põhimõtteline otsus loobuda laia magistraaltee väljaehitamisest. Paljude inimestega vesteldes olen saanud kinnitust, et see on olnud ka nende soov. Nüüd on vaja minna edasi.



LÕPETUSEKS soovin kõigile viljandlastele meelekindlust märkamatult jõudu kogunud jõulueelses saginas ning pühadeks rahu. Loodetavasti jääb igaühel aastalõpumeeleolus veidi aega mõtiskleda meie linna arengu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles