1300 kanarbikutaime tuleb raudplaatide asemele

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval viisid osaühingu Floreas Viljandi töötajad aukudega metallplaadid Arkaadia aiast ära. Neid kasutatakse ilmselt kusagil linnaruumi kujundamiseks, kuid esialgu pole veel teada, kus ja mil moel.
Teisipäeval viisid osaühingu Floreas Viljandi töötajad aukudega metallplaadid Arkaadia aiast ära. Neid kasutatakse ilmselt kusagil linnaruumi kujundamiseks, kuid esialgu pole veel teada, kus ja mil moel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi Arkaadia aia suured metallplaadid, mille aukudes pidanuks algse plaani kohaselt kasvama sõnajalad, viidi teisipäeval ära. Täna täidetakse plaatidest betoonkraavi jäänud tühimikud 1300 kanarbikutaimega.

«Plaatide häda oli selles, et suvel päikese käes läksid nad liiga kuumaks,» selgitas Viljandi majandusameti juhataja Reevo Maidla. «Sinna aukudesse oleks saanud heal juhul ainult kaktusi istutada, ehk need oleksid vastu pidanud.»

Seepärast seisid augud peaaegu aia rajamisest saadik tühjana, kui seal vahel õilmitsenud umbrohi välja arvata.

Et metallplaadid polnud ainult kasutud ja koledad, vaid ka libedad ja ohtlikud, otsustas linnavalitsus need viimaks minema viia. Tühjaks jäänud kohtadesse istutatakse mitmesuguseid taimi.

Linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik rääkis, et tänavu sügisel kaunistavad Arkaadia aeda kanarbikud. Kevadel tuuakse silma rõõmustama võõrasemad, mida hiljem hakkavad asendama kivikilbikud ja päsmaslilled. Kahte viimati nimetatut tuleval sügisel enam kanarbikuga ei asendata, sest need peavad hästi külmadele vastu.

«Kivikilbik on ka väga hea mee- ja lõhnataim,» kiitis Nõmmik.

Et vihmavesi kaldus peenardelt mulda minema ei uhuks, laotakse nende alumisse äärde maakivirida. Mõeldud on ka sellele, et purskkaevu tõttu tekib kraavi tunduvalt rohkem niiskust kui taimedele sobiks.

Seepärast jäetakse peenarde alumine ots tühjaks ja lilled täidavad vaid ülemised kaks kolmandikku.

Margus London, kelle juhitav osaühing Floreas Viljandi 13 200 euro suuruse pakkumisega Arkaadia aia haljastamise 2013. aasta lõpuni endale sai, lootis kanarbikkude istutamisega valmis saada täna õhtuks. Eile vahetati seal mulda, sest metallplaatide alt tuli välja igasugust sodi.

Sel aastal kavatses linn valmis teha ka promenaadi Väike-Turu tänavaga ühendava tee, tõsta veidi linnamüüri ja paigaldada sellele uued pingid, kuid need ettevõtmised nõuavad veel aega. Nimelt peab enne ühendustee rajamist ära

ootama pooleli olevate majade valmimise. Müüriga seotud tööd jäid aga toppama, sest hankele ei laekunud ühtegi pakkumist.

Majandusameti juhataja Reevo Maidla selgitas, et ajaloolist linnamüüri kõrgemaks ladudes tuleb kasutada lubimörti, kuid külmaga ei tohi seda tarvitada ja seetõttu ei julgenud firmad liiga sügise peale jäänud hankel osaleda.

Nii otsustas linnavalitsus hanget pikendada ja see lükkub järgmise aasta algusesse. Lisaks müüri kõrgemaks ehitamisele ja pinkidele hõlmab hange müürile varikatuse paigaldamist, promenaadile liivakasti ehitamist ning valgustuse rajamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles