Mulgid otsivad taas juhti

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Mulgi laulu- ja tantsupidu peeti mullu Karksi-Nuias. Järgmisel aastal on pidu plaanis korraldada Tõrva tantsumäel.
Esimene Mulgi laulu- ja tantsupidu peeti mullu Karksi-Nuias. Järgmisel aastal on pidu plaanis korraldada Tõrva tantsumäel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mulgi kultuuri instituut kuulutas tänavu juba teist korda välja konkursi juhataja leidmiseks.

Kevadel lahkus sihtasutuse eelmine juhataja Kristel Habakukk, nüüd loobus vastsest ametist   tuntud tantsupedagoog Vaike Rajaste, kes otsustas jätkata oma senisel erialal laulu- ja tantsupeo sihtasutuses.

Juhikandidaadilt oodatakse ambitsioonikust, loovat ja strateegilist mõtlemist, ettevõtlikkust ja projektide juhtimise oskust ning lisaks soovi ennast teostada. Mulgi kultuuri instituudi vanem Arvo Maling rääkis, et Vaike Rajaste jõudis napist ametisoldud ajast hoolimata alustada paari projekti elluviimist.

«Ta sai hingelähedasema pakkumise,» möönis Maling ja kinnitas, et mulgi asja ajamist ei ole olnud plaanis seisma jätta. «Küsimus on praegu selles, kuidas muuta juhtimisstruktuuri, et juhatuse ja vallavanemate vahelist sidet tihendada ning tõhustada. Meil on seni olnud ainult üks töötaja ja inimene teadagi väsib.»

Just selle mõttega võetigi ametisse instituudi juhatuse vanem, kelle ülesanne on juhatusega suhelda. Varem pidi instituudi juht ise 11 vallavanemaga kontakti hoidma, nüüd teeb seda vanem.

«Kõik, mis meil praegu kavas on, toimib, ja selle üle on hea meel,» nentis Arvo Maling.

Kevadel juhi ameti maha pannud Kristel Habakukk on kindel, et instituut on arenenud nii kaugele, et sinna on vaja tööle meeskonda. Tema tõdemust mööda tõotab Mulgimaa arengu katusorganisatsioonis praegu ainult üks inimene.

«Instituudile pandud kohustused ja lootused on aga niisama suured kui näiteks Võru instituudil või Setumaa valdade liidul,» rääkis Habakukk. «Alustuseks jagus ühest töötajast, aga nüüd on vaja midagi enamat.»

Habakukk nentis, et kindlasti on konkursiga võimalik leida keegi, kes paistab nõudmistele vastavat, ja esimese hooga tundub ka kõige entusiastlikumale inimesele, et kõik on võimalik.

«Instituuti rahastavad omavalitsused ja kultuuriministeerium peavad nüüd maha istuma ja asjade üle sügavalt järele mõtlema,» arvas Habakukk. «Investeeringuteta arengut ei toimu. Ei ole võimalik, et nelja aasta tagune ja praegune olukord võrdsustataks nii tulemuste kui rahastuse poolest.»

Kristel Habakukk lisas, et on vaja üle vaadata, kas instituut jääb endisele tasemele ning tegeleb piiratud hulga teemadega piiratud mahus või võtab endale suuremad kohustused, mis oleks senisele tegevusele loogiline jätk.

Kuigi mulkide üks ambitsioonikamaid plaane rajada Sooglemäe talukompleksi külastuskompleks ei saanud Ettevõtluse Arendamise sihtasutuselt toetust, on Arvo Malingu kinnitusel saavutatud palju.

«Mulgi keelt ja kultuuri toetab riiklik programm ning ka instituudi tegevusele on riik teist aastat õla alla pannud,» loetles ta. «Paneme täie auruga edasi.»

Uue juhataja kandidaatide avaldusi  oodatakse 15. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles