Mulgimaa mehe mõtteid Keskerakonna kongressilt

, Eesti Keskerakonna asutajaliige, Abja vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rahnel
Peeter Rahnel Foto: Elmo Riig

MULJED KESKERAKONNA 13. kongressist on positiivsed, hoolimata ettevalmistusfaasi tõrvatilkadest ja mõnest Nokia kontserdisaalis kõlanud sõnavõtust. Koos olnud delegaadid suhtlesid üksteisega sõbralikult ja lugupidavalt.

Esimehe valimise korraldamine ja saadud tulemus näitasid järjekordselt, et peasekretär Priit Toobal ei suuda organisatsiooni juhtida ja administreerida — see puudutab ka viimaste aastate Riigikogu ja omavalitsuste valimisi.

Toobal rakendas küll kogu erakonna administratiivse ressursi Edgar Savisaare tagasivalimise vankri ette, ent ei suutnud ometi kontrollida kongressi ligi kahe tuhande delegaadi meelsust. Ehkki Jüri Ratase toetajad olid peaaegu täielikult isoleeritud Keskerakonna siselistist ja erakonna häälekandjast «Kesknädal», kujunesid valimistulemused muutuste soovijatele heaks.

Olen siiski veidi ülekohtune. Toobal oli suutnud klakööride tegevuse ajastada enam-vähem õigesti, esimehe kõnedes sisalduvate mõtterikaste pauside kohale.

Suure hulga delegaatidega peetud vestlustest sain teada, et paljude arvates puudus Savisaare poliitilisest ettekandest aus analüüs — see oli täis eneseõigustust ja suisa halvakspanu nende erakonnakaaslaste suhtes, kellel on erakonna juhtimise (mitte programmi) kohta teistsugune arvamus.

Etteheite osaliseks said need, kes väidetavalt arutavad oma siseasju õukonnameedias. Mida Savisaar õukonnameediaks peab, on omaette teema. Faktiks jääb, et neljateistkümne Viljandimaa Keskerakonna liikme avaldust, milles nad toetasid esimehe kohale kandideerivat Jüri Ratast, keelduti erakonna meililistis avaldamast. Fakt on ka erakonna peasekretäri labaselt süüdistav tekst nende inimeste kohta.

KUMMALINE OLI Savisaarelt kuulda: «Mina armastan teid, mõnekümne minuti pärast selgub, kas teie armastate ka mind.» Armastuse pärast ei olda poliitilises erakonnas. Armastada tuleb ja saab oma kodumaad, vanemaid ja lapsi. Kui poliitilise erakonna juht enda vastu armastust ootab, viib see mõtted teistele ajastutele ja teistsugustele ühiskondadele.

Erakonna liikmed on hakanud järjest rohkem mõtlema, kas selles, et Keskerakond ei ole peaaegu kahekümne aasta jooksul suutnud moodustada valitsust ja seal juhterakonnana Eesti inimeste ja riigi elu edendamiseks ellu viia oma programmi, on ikka süüdi kõik teised, aga mitte mingil juhul erakonna juhtkonna viljeldav poliitika. Et soov juhtimises midagi muuta on olemas, seda näitas ilmekalt Keskerakonna esimehe salajaste valimiste tulemus.

Minu usku, et Keskerakond on jätkusuutlik ja suudab oma programmi ühiselt ellu viia, kinnitasid Kadri Simsoni kongressijärgsed sõnad: «Mitu Ratase ettepanekut on juba töös. Kindlasti on ta tõstatanud teemad, mille taga seisavad kõik. Olen uhke, et Keskerakonnas on esimehe valimisel tihe konkurents, mida näiteks Reformierakonnas pole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles