Riigimetsakeskus teeb Aimla mõisa looduskeskuse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimetsa majandamise keskus kavatseb Aimla mõisa kolme aastaga täielikult renoveerida.
Riigimetsa majandamise keskus kavatseb Aimla mõisa kolme aastaga täielikult renoveerida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) investeerib järgmise kolme aasta jooksul Suure-Jaani vallas asuvasse endisesse Aimla mõisakompleksi seitse miljonit krooni, et rajada sinna looduskeskus.

RMK turundus- ja kommunikatsioonijuhi Mari-Liis Mälbergi teatel peaks mõisakompleks saama täielikult renoveeritud 2011. aastaks, kuid loodusõppeprogramme korraldatakse Aimlas juba tänavu suvest.

Uue looduskeskuse eesmärk on tutvustada Eesti looduskultuuri, traditsioonilist käsitööd ja puidukasutamise viise ning edendada inimeste üldist keskkonnateadlikkust. Aimla looduskeskuse ja Sakala puhkeala arendamiseks hakkab RMK koostööd tegema Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiaga.

«Viljandimaal paiknevast RMK Sakala puhkealast tõotab koos Aimla mõisakompleksiga kujuneda väärtuslik õpi- ja loodushoiukeskkond,» leidis RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo.

Varem paiknes Aimla mõisa hoonetes samanimeline metskond, kuid pärast suviseid ümberkorraldusi RMK-s see suleti ning alustati kompleksi arendamist looduskeskuseks.

«Aimla mõisat on esmamainitud XVI sajandil ning seega on tegemist väga sobiliku kohaga kultuuripärandi tutvustamiseks ja levitamiseks,» lisas Rammo.

Aastaks 2011 on looduskeskuses viis eri otstarbega osa: peamaja, töökoda, majandushoone, ait ja õueala, kus on võimalik teha loodusõppeprogramme, üritusi ja näitusi.

«Sealsetes ruumides saab korraldada keskkonnateemalisi laste- ja noortelaagreid ning puidutöökojas võivad külastajad meisterdada puidust esemeid,» kirjeldas Marge Rammo looduskeskuse pakutavaid tulevikuvõimalusi.

Tema sõnul saavad huvilised looduskeskust külastades infot näiteks Eesti metsades elavate lindude ja loomade kohta, samuti tutvuda nende liikumise ja käitumistavade, söömisharjumuste ning sellega, kus ja kuidas on võimalik neid kohata.

Koostööna Viljandi kultuuriakadeemiaga hakatakse korraldama eesti looduskultuuri, käsitöö ja puidukasutamise traditsioone ning keskkonnateadlikkust puudutavat täiend- ja ümberõpet. Samuti väärtustatakse traditsioonilist ehituskeskkonda RMK Sakala puhkealal ning tehakse koostööd teadus- ja arendusuuringutes.

RMK on riigimetsa rajanud 13 puhkeala, kus on kokku 720 kilomeetrit liikumisradasid, 42 telkimisala ja 499 lõkkekohta. Peatuda saab 24 metsamajas või -onnis.

RMK pakub loodushariduslikku tegevust 13 looduskeskuses ja Sagadi looduskoolis. Alates 1. juulist kuulub RMK alla ka Elistvere loomapark. 2007. aastal külastati riigimetsa looduspuhkuse eesmärgil 820 000 korral.

RMK on metsaseadusega moodustatud riigitulundusasutus, mille põhiülesanne on riigimetsa säästlik ja efektiivne majandamine. RMK majandada on 38 protsenti Eesti metsadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles