Koolikraami vali tõhususe, mitte värvilise pildi järgi

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sakala» tegi eile Selveris pakutava koolikauba hulgast valiku, missugune võiks olla ühe esimese klassi koolijütsi ranitsa sisu. Valikut tehes polnud eesmärk leida kõige kallimaid ega odavamaid asju.
«Sakala» tegi eile Selveris pakutava koolikauba hulgast valiku, missugune võiks olla ühe esimese klassi koolijütsi ranitsa sisu. Valikut tehes polnud eesmärk leida kõige kallimaid ega odavamaid asju. Foto: Peeter Kümmel / montaaž

Esimese klassi jütsi vanematel aitab õigeid vihikuid-pliiatseid valida õpetaja koostatud nimekiri, kuid sisseoste tehes tasub täpsustada, missugused koolitarbed on sobivaimad.

Viljandi Paalalinna gümnaasiumi algklasside õppejuhataja Griseldis Luisti jutu järgi said sügisel esimesse klassi astuvate laste vanemad maikuus korraldatud koosolekul klassijuhatajatelt loendi asjadest, mida laps kooliks vajab.

«Samalaadseid nimekirju võib leida ka internetist, kuid õigem oleks siiski eelistada seda, mille on koostanud meie õpetajad. Me vaatame selle igal aastal üle ja vajaduse korral teeme täpsustusi,» selgitas Luist.

«Meie lastel on lisaks spordirõivastele vaja pidulikke riideid, sest tavapäevadel kannavad nad koolivormi,» lisas ta.

Kõike korraga pole vaja

Kauplustes on valik suur ja hinnaklassid erinevad ning selles virvarris orienteerumiseks soovitab Griseldis Luist kindlasti õpetajatelt üle küsida, missuguse tugevuse ja kujuga pliiats või joonistuspaber on parim.

«Kustutuskummi peal võib ju olla ilus pilt, aga kui kumm paberit määrib, siis seda kasutada ei saa,» tõi ta näite.

Õppejuhataja manitseb, et oste tehes ei tasu üle pingutada. «Asju olgu esialgu pigem vähe kui palju, sest puuduoleva saab vajaduse korral juurde hankida,» tõdes ta.

Griseldis Luisti kirjeldust mööda on osas klassides seatud sisse klassiraha süsteem. «Näiteks kogub tööõpetuse õpetaja õpilastelt raha ning ostab tervele klassile vajalikud töövahendid, mida lapsed saavad ühiselt kasutada,» selgitas ta.

Rõivastele kulub rohkem

Viljandlanna Ave Matsin saadab tänavu oma tütre Viljandi maagümnaasiumi esimesse klassi. Vajalikud koolitarbed on ema kinnitusel värskele õpilasele juba varutud. «Tänapäeval on valik suur ja ka Viljandist saab elementaarsed asjad kätte,» lausus ta.

Ave Matsini sõnul sai temagi õpetaja koostatud põhjaliku nimekirja. «Juba talvel käis algklassiõpetaja lasteaias koolialgusest rääkimas ja jagas soovitusi,» täpsustas ta. «Asju valida ei olnud keeruline, aga et olen kunstnikuharidusega, pidasin näiteks kunstitarbeid ostes silmas, et need oleksid väga korralikud.»

Koolikraamile tehtud kulutusi pole Ave Matsin veel kokku arvestanud, kuid tõdes, et ülemäära suureks need ei kujunenud. Palju läks seevastu raha rõivastele ja jalanõudele.

«Kasvav laps vajab ikka uut garderoobi ning koolilapse riided ja jalatsid on lasteaialapse omadest erinevad,» rääkis Matsin. «Samuti läheb tal nüüd vaja telefoni.»

Koolikaupu hakkasid Viljandi kauplused pakkuma juba juuli lõpul. Selveri müüjate sõnul eelistavad paljud lapsed neid koolitarbeid, millel on kaunistuseks peal multifilmist tuttav tegelane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles