Erakordne lend tõstis Mustla kooli pingereas

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvastu gümnaasium.
Tarvastu gümnaasium. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigieksami tulemuste põhjal koostatud Eesti gümnaasiumide pingereas hüppas Tarvastu kool sel aastal sada kohta üles ning Paalalinna kool kukkus poolsada alla.

Mullu Eesti viie viimase gümnaasiumi hulka langenud Tarvastu kool tõusis sel kevadel eksamite statistika kohaselt 237. kohalt 135. positsioonile. «Meil oli väga hea lend,» sõnas Tarvastu gümnaasiumi direktor Ene Savi. Lõpuaktusel jagas koolijuht välja lausa kolm kuld- ja kolm hõbemedalit. Üldse oli lõpetajaid 28.

Halvad tulemused viisid direktori

Eelmise aasta halvad tulemused tipnesid Tarvastu koolis sellega, et jaanuaris lahkus ametist kooli kauaaegne direktor ja gümnaasium sai ka uue õppejuhataja.

«Kolm aastat olime sisuliselt koolide pingerea lõpus,» meenutas Tarvastu vallavanem Alar Karu. «Kui täiskasvanute gümnaasiumid maha arvata, siis olimegi viimased.» See sundis vallajuhte kooli juhtkonnas muudatusi tegema.

«Tahtsime, et uus juhtkond muudaks rõhuasetusi,» selgitas Karu. Tema hinnangul pööras endine direktor liiga palju tähelepanu sellele, et õpilastel oleks koolis hea ja mugav olla. «Uus juhtkond rõhub aga sellele, et kool on õppimise koht,» lisas vallavanem.

Ene Savi tõdemust mööda sõltub kooli positsioon riiklikus edetabelis ennekõike õpilastest ja need on eri aastatel väga erineva tasemega. Tema sõnul ei saa lende omavahel võrrelda ning ta polnud ka nõus ennustama, kust võiks Tarvastu kooli leida järgmisel kevadel.

Alar Karu hinnangul annab tänavune koht Mustlale lootust, et seal suudetakse gümnaasium säilitada. «Konkurentsis teiste koolidega on väga raske loota püsimajäämisele, kui ollakse viimasel kohal,» nentis ta.

Kui Tarvastu kool tõusis enam kui saja koha võrra, siis Paalalinna gümnaasium elas läbi kukkumise 45 kohta allapoole.

Paalalinnas kehvad tingimused

«Mina seda kohta ei analüüsi,» oli Paalalinna kooli direktori Aavo Palo vastus küsimusele, mis võis languse põhjustada. Vastust soovitas ta otsida õpitingimustest ja tõi näiteks, et kui kaks ülejäänud Viljandi koolimaja on viidud tänapäevasele tasemele, siis Paalalinna kooli hoone on endiselt nagu saadik eelmise aastasaja keskpaigast.

Palo arvates liiguvad ka paremad õpilased seetõttu teistesse koolidesse ning Paalalinna gümnaasiumile jäävad need, kes Jakobsoni kooli või maagümnaasiumisse ei pääsenud. «Tulemus sõltub sellest, kelle me vastu võtame,» lausus ta. «Meie kedagi kehvemaks ei muuda.»

Ehkki absoluutses pingereas oli Paalalinna kool Viljandi gümnaasiumide seas viimane, õnnestus just sellel koolil saavutada ühe õppeaine arvestuses linna parim tulemus. Nimelt sooritati Paalalinnas väga tublilt saksa keele eksamit ning selles arvestuses oldi kogu Eestis paremuselt kuues kool.

JÄRJESTUS
Viljandimaa gümnaasiumide koht riigieksami tulemuste põhjal koostatud Eesti koolide pingereas
28. Jakobsoni gümnaasium
85. Viljandi maagümnaasium
132. Paalalinna gümnaasium
135. Tarvastu gümnaasium
141. Kitzbergi gümnaasium
152. Suure-Jaani gümnaasium
161. Võhma gümnaasium
182. Abja gümnaasium
203. Viljandi täiskasvanute gümnaasium
Allikas: riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles