Õhuke rahakott nõuab kööki osavat kokka

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmis toitu degusteeriti hoolega ja kolleegide tööle anti ka hinnang.
Valmis toitu degusteeriti hoolega ja kolleegide tööle anti ka hinnang. Foto: Aivar Aotäht

Teisipäeval kogunesid Viljandimaa koolikokad ühendatud kutsekooli õppesööklasse V­ana-Võidus, et proovida u­usi retsepte ja leida nutikaid võimalusi, kuidas napi toiduraha eest maitsvaid toite valmistada.

Koolituse viis tervise arengu instituudi toel ellu toidumesse korraldav Profexpo. Teadmisi  jagasid Tartu kutsehariduskeskuse toitlustusteeninduse kutseõpetajad Juta Laatsit, Jolanda Pärtmaa ja Tiiu Kruusmaa ning Santa Maria maitseainete konsultant Ilmar Räni.

Lõpuks kaeti laud degusteerimiseks. Pakuti päris huvitavaid salateid, riisitoite, kalaroogi ja muud.

Lõuna valmib 78 sendi eest

Kirivere kooli kokk Helje Laan ja tema abi Malle Tammeoks peavad pakkuma lõunat ligi 70 lapsele, kusjuures päevaraha ühe sööja kohta on 78 senti. Kõo vald otsib siiski võimalusi lisaraha anda.

«Me ei saagi mõelda värske kala ostmisele, saame lubada ainult külmutatud kala, mis on tükk maad odavam,» nentis Helje Laan.

Selle kohta ütles Tiiu Kruusmaa, et külmutatud kala tuleks enne natuke marineerida.

«Sulatate üles, panete marinaadi, kus on sidrunimahl, till ja muid maitseaineid, ning maitse on palju parem.»

Kokkade sõnul on kõige paremad sööjad esimese klassi ja lõpuklasside lapsed. Vahepealsetel aastakäikudel on kambavaim väga tugev.

«Üks ütleb, et tema seda küll ei söö, ja terve laudkond ahvib järele. Peab olema enesekindel väike isiksus, et omamoodi talitada,» rääkis Helje Laan.

Harjumused kujunevad kodus

Just kalasupp ja toorsalatid on millegipärast laste põlu all. Siin tuleb põhjust otsida ka kodust, kus aja kokkuhoidmiseks eelistatakse sageli pooltooteid. Samuti on raske eeldada, et laps hakkab lõunalauas kalasuppi sööma, kui ta tuleb kooli, krõpsupakk ja kokakoolapudel kotis.

Mõni aeg tagasi lasteasutustele kehtestatud tervisliku toidu nõuete üle kokad ei kurda, vaid ütlevad, et need seavad selgemad piirid ja isegi kergendavad menüü koostamist. Iseasi on ettekirjutus, et kuu aja jooksul ei tohi toidud korduda.

Teisipäevasel koolitusel hindasid osalejad kõige rohkem aga Ilmar Räni esinemist, kes juhatas neile kätte nii mõnegi põneva toidu maitsestamise võimaluse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles