Kaitseuuringute keskuse büroojuht omastas raha arvatust rohkem

Hanneli Rudi
, "Postimees"
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui juunis arvati, et kaitseuuringute keskuse büroojuht Leelet Nellis omastas 15 000 eurot, siis nüüdseks on kõnealune summa enam kui kahekordistunud.

«Jämedalt öeldes on see summa 37 000 eurot,» ütles kaitseuuringute keskuse (RKK) värske juht Martin Hurt. Tema sõnul võib arv veel muutuda, aga mitte palju.

Hurda teada toimetas senine büroojuht raha kõrvale mitme aasta jooksul. Kuidas see võimalik oli, ei osanud kolm päeva ametis olnud Hurt öelda.

«Keskust on igal aastal auditeeritud. Meil on olnud raamatupidamisfirma ja audiitor, eks me pea nüüd koos maha istuma ja asja arutama,» rääkis ta. Hurda teada on osa väidetavalt varastatud summa eest ostetud asju, teise osa rahast kandis naine oma kontole.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuuliku sõnul algatas prokuratuur juunis kriminaalmenetluse karistusseadustiku omastamist käsitleva paragrahvi järgi, kuid seni pole kellelegi kahtlustust esitatud. Süüdimõistva otsuse korral näeb seadus ette rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Kaitseministeeriumi juures töötav sihtasutus Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus vallandas juuni algul büroojuhi, kes lasi asutusel mullu kinni maksta oma isiklikke reisiarveid ja võttis selle kontolt sularaha.

«Kummalistele arvetele juhtis tähelepanu meie audiitor 2010. aasta majandusaruande iga-aastase auditeerimise käigus,» ütles «Postimehele» sel hetkel keskuse juhatajana töötanud Kadri Liik.

Liigi korraldatud kohtumisel audiitori, lepingulise raamatupidaja ja asjaomase töötajaga selgus, et tegu oli sihtasutusele kuuluva raha ebasihipärase kasutusega isiklikes huvides.

Kadri Liik esitas kaitseuuringute keskuse nõukogule avalduse asutuse juhi kohalt lahkumiseks ja nõukogu rahuldas selle 5. augusti istungil, edastas keskuse esindaja. 

«Praeguseks on sellest intsidendist täieliku ülevaate koostamine lõpule jõudmas ja seetõttu arvan, et nii rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse kui minu enda edasise töö muudab kergemaks, kui end juhi ülesannetest taandan,» põhjendas Liik.

Liigi asemel hakkas kaitseuuringute keskust juhatama selle juhatuse liige Martin Hurt, kes oli seni olnud keskuses ametis kaitsevaldkonna teadurina.

Liik jätkab kaitseuuringute keskuses tööd teadurina ja Lennart Meri konverentsi peakorraldajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles