Uue kooliaasta eel napib õpetajaid

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõne nädala pärast selgub koolides algava õppeaasta tunnijaotus. Mitmel pool käivad konkursid õpetejate leidmiseks, kuid infot tööpakkumiste kohta on raske hankida.

Kõpu koolist, kes teisipäevases «Sakalas» andis teada nelja õpetaja otsimisest, ei õnnestunud kedagi tabada, sest telefonid seal sel päeval ei töötanud.

«Direktor praegu puhkab,» selgitas vallavanem Tõnu Kiviloo ja soovitas helistada järgmisel nädalal. Küsimusele, kas leidub ehk direktori kohusetäitja, kes oskaks kõnealusest konkursist rääkida, vastas Kiviloo, et sellist inimest ametisse pandud pole ja kool on praegu sootuks suletud.

Läti piiri lähedal paiknev Mõisaküla kool otsib koguni viie aine õpetajat. Eesti keele ja kirjanduse ning inglise keele õpetajale on pakkuda pool kohta, inimeseõpetuse ja bioloogia-, keemiaõpetajal tuleks aga anda vaid neli ainetundi nädalas.

Täpsemat infot olukorra kohta hankida ei õnnestunud, sest ehkki omavalitsuse koduleheküljele pandud töökuulutuse juures on nii laua- kui mobiiltelefoni number, ei vastanud neist kolmapäeva pärastlõunal kumbki.

Kesise koormusega kohale sobivat kandidaati proovivad praegu paljud Eesti koolid leida. Mõnikord ei tähenda töökuulutus aga seda, et nimetatud aine õpetajat pole, vaid et sellel kohal töötajal pole kõik kutsenõuded täidetud. Sel juhul näebki seadus ette konkursi väljakuulutamist.

Vastasid

Kalmetu põhikool otsib poole koormusega ajalooõpetajat. Direktor Andres Savi sõnul pole seal mitu aastat inimestest puudust olnud, ent nüüd maja enam oma jõududega hakkama ei saa.

«Kuulutasime «Sakalas», aga peagi anname teada ka «Õpetajate Lehes» ja ehk veel CV-keskuse portaalis,» rääkis direktor esialgsetest värbamisviisidest. Kui tõhusaks need kujunevad, ei tahtnud ta ennustada. «See ülesanne näib olevat üsna raskete killast,» möönis ta siiski.

Võhma gümnaasium soovib leida huvijuhti ja klassiõpetajat. Et neist esimesel pole ette nähtud täiskoormust, pakutakse lisateenistust ringijuhina.

Ajal, mil enamik pedagooge veel puhkab, oli direktori kohusetäitjana majas majandusjuhataja Ene Kohala. Temagi oli alles puhkuselt naasnud ja seetõttu ei osanud töelda, kui suurt huvi on konkurss tekitanud. «Augusti kolme päeva jooksul pole keegi kohal käinud,» kinnitas ta ja lisas, et aega on, sest pakkumine kehtib 20. augustini.
Ene Kohala sõnul iga-aastast õpetajate põuda Võhma gümnaasiumis pole.

Vahendavad

Ka Viljandi maavalitsuse haridusosakonnas on praegu puhkuste aeg. Peainspektor Imbi Suurväli ütles, et täpne kokkuvõte sellest, kui palju on maakonnas täitmata õpetajakohti, on veel tegemata.

Ta rääkis, et haridusosakond on vajaduse korral koole tööturul vahendanud. «Näiteks kevadel pöördus meie poole üks tööd otsiv õpetaja ja saatsime oma listi kaudu teate laiali,» kirjeldas ta. Infot levitatakse ka õpetajate ja koolijuhtide nõupidamistel. Mõnikord pöörduvad pedagoogi leidmisega päris hätta jäänud koolid ise maavalitsuse poole, et ühiselt sobiv lahendus leida. Uue õppeaasta eel pole seda veel ette tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles