Paistu tähistab 777. aastapäeva

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullustel Paistu päevadel oli üks tähtsündmusi Põrguorus antud etendus «Kuuvalgel vihtlevad neitsid».
Mullustel Paistu päevadel oli üks tähtsündmusi Põrguorus antud etendus «Kuuvalgel vihtlevad neitsid». Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Paistu aastapäeva puhul võib osa saada paljudest üritustest ning pidustused tipnevad homme rahvamajas kultuuri- ja ajalookonverentsiga.

Eile õhtul esitasid Paistu valla kollektiivid Loodi põrguorus isamaalisi tantse. Täna on kavas sportlikud mõõduvõtud. Teist aastat järjest peetakse Paistu päevadel Eesti meistrivõistlusi vabamaadluse absoluutkaalus.

«Et meie vallas on kaks kõva maadlejat Ragnar ja Kaupo Kaasik, on mittetulundusühingu Paistu Spordiklubi algatusel see võistlus Paistu toodud,» selgitas vallavanem Ene Saar.

Keskpäeval saavad soovijad rulluiske ja -suuski proovida ning spordiväljakul on lastejooks. Kell 14 peetakse Holstre—Paistu maanteejooks. «Kuigi tegemist on võistlustega, ootame lisaks sportlastele osalema kõiki, kes liikumist armastavad ja enesest hoolivad,» toonitas vallavanem.

Päev lõpeb tantsuõhtuga Paistu rahvamajas.

Ajalooettekanded

Homme peetakse Paistu rahvamajas kultuuri- ja ajalookonverentsi. Kell 10 alustab Mall Ingermaa põhjaliku ettekandega Paistu ajaloost ja kultuurielu mõjutanud isikutest XIX sajandil.

Ene Saare sõnutsi on Mall Ingermaa uurinud Paistu kandi ajalugu ning tema uurimust saavad hiljem kasutada koolid ja raamatukogud lisamaterjalina. Uurimistöö sündis kohaliku omaalgatuse programmi toetatud projekti käigus, mille viis ellu Paistu pereselts koos vallaga.

Ene Saar selgitas, et sama projekti käigus on Paistu kalmistule tuntud inimeste kalmude juurde paigaldatud 22 infotahvlit.

Neljapäeval pandi tahvlid ka Paistu ajalooliste hoonete, kiriku ja Mulgi mehe kuju juurde. «Nendelt saavad infot nii kohalik rahvas kui paika uudistavad turistid: selgub, mis hoonetes on ning mis ajast need pärinevad,» lausus vallavanem.

Ene Saar kannab konverentsil ette Eesti kunstiakadeemia tudengi Karin Kuke magistritöö «Paistu küla — aeg, miljöö, inimene». See uurimus räägib Paistu ajaloolistest hoonetest ning jagab soovitusi hoonestuseks ja planeeringuks tänapäeval.

Tutvustatakse projekti

«Samas tutvustame järgmisel aastal ehitama hakatava sotsiaalkeskuse projekti, mida vallarahvas veel näinud ei ole,» lisas Saar. Samuti esitletakse Olaf Rebase värskelt trükist tulnud raamatut «Koerte kasvandik», mis räägib Paistu kihelkonna talurahva elust XIX sajandil.

Üritus lõpeb barokkmuusika kontserdiga «Rõõm muusikast». Esineb ansambel Tallinn Baroque, milles mängib Paistust sirgunud Liina Saari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles