Lumetorm kahandab lindude toidulauda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinikael-pardid Viljandi Valuoja põhikooli juures.
Sinikael-pardid Viljandi Valuoja põhikooli juures. Foto: Elmo Riig

Kestev lumesadu muudab elu keerukamaks mitmel linnuliigil, kes on rändega hilja peale jäänud ja sügava lume alt toitu ei leia.


Linnuvaatleja Agu Leivits rääkis, et nähtud on veel üksikuid kuldnokki ja põldlõokesi, laupäeval enne tormi aga laulis Liivi lahe rannaniidul välja-väikelõoke, kes on eksikülaline Lõuna-Euroopast.


Leivits soovitab autojuhtidel olla tähelepanelik teedele maandunud linnuparvede suhtes. Näiteks otsivad lumevabadel kohtadel toitu talvikesed.

Linnuvaatleja sõnul on praegu õige aeg hakata linde toidumajakestes söötma, sest sellest on sulelistel palju abi.

«Kui inimene alustab lindude toitmist, ei tohi ta seda katkestada,» toonitas Leivits.

Ornitoloogid soovitavad endiselt mitte sööta veelinde, ennekõike parte ja luiki, sest muidu linnud harjuvad sellega ega järgi rännuinstinkti.

«Veelindudel pole praegu muret, sest veekogud on lahti. Kallastele kogunevad teisedki linnud, näiteks musträstad otsivad ojade äärest toitu,» rääkis Leivits.

Praegu on Eestis veel arvukalt luiki, kes tõenäoliselt niipea rännuteed ette ei võta, sest leiavad seda veekogudest piisavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles