Festivali passide müük näitab inimeste optimismi

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg lubab mitmekesist ja kvaliteetset pidu.
Pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg lubab mitmekesist ja kvaliteetset pidu. Foto: Elmo Riig / Sakala

19. Viljandi pärimusmuusika festivali «Rütm ja pulss» alguseni on jäänud täpselt nädal. «Sakala» istus koos festivali pealiku Ando Kivibergiga maha ning uuris, mis on seekordsel muusikapeol uut ja mis on endistviisi.

Ando Kiviberg, kuidas passide müük on tänavu läinud?

Väga hästi. Eelmüük on parem kui möödunud aastal. Mul päris viimaseid andmeid pole, aga on kindel, et enne festivali müüakse kõik välja.

Päevapasse on samuti väga hästi ostetud. Oleme rahul. Elu näitab, et inimestel on optimism tuleviku suhtes taastuma hakanud. Eelmisel aastal oli kerge tagasilöök, aga see on nüüd möödas.

Kuuldavasti on passiomanike elu tänavu märgatavalt lihtsamaks tehtud.

Jah, see on tõsi. Kui varasematel aastatel olid Jaani kirik ja pärimusmuusika ait passiomanikele lihtsalt soodsama piletiga kontserdipaigad, siis nüüd pääsevad nad sinna piletit ostmata. Seda muidugi juhul, kui seal on üksikpiletite ostjatest vabu kohti. See on lihtne ja loogiline, aga minu arvates oluline muudatus: inimesed saavad sisekontsertide kuulamiseks lisavõimaluse.

Vaatame kontserdipaigad üle. Kas nendes on muudatusi?

Kui väiksematest muudatustest rääkida, siis Kaevumäele paneme tänavu lisaks pinkidele tribüüni, et seal oleks rohkem istekohti. Tribüün tuleb helipuldist järve poole ning see on muidugi ajutine ja võetakse pärast festivali taas maha. Tuleb midagi samasugust, nagu meil on olnud juba aastaid Kirsimäel. 300 istekohta tuleb juurde, see on päris arvestatav hulk.

Suuremad muudatused on seotud Viljandi kultuurimajas alanud remondiga. Pidime leidma sobiva koha, kuhu kultuurimaja hoovi plaanitud kontserdid kolida. Praegu ehitamine meid veel otse ei segaks, aga otsus sai aegsasti tehtud ning edasi-tagasi pendeldama polnud mõtet hakata. Niisiis kolib see kontserdipaik kultuurimaja tagant pubi Tegelaste Tuba hoovi, kus mõne aasta eest oli vabalava.

Kas see koht väiksem ei ole?

Ei ole, kultuurimaja hooviga võrreldes on ruum sama suur. Ainuke vahe on see, et öised DJ-dega kontserdid kolivad täiesti uude paika, milleks on Lennukitehas.

Suured muudatused sellega ka piirduvad. Möödunud aastal esimest korda maha pandud tantsupõrand tuleb tänavu samasse kohta. Regilaulupesa jätkab ka.

Külastajate hulka on muidugi raske prognoosida, aga kui suure hulgaga arvestate?

Seda on tõesti raske öelda, aga loodame ikka klassikalist 20 000 piletiostjat. Tore oleks muidugi, kui publiku arv jaotuks päevade vahel ühtlasemalt.

Möödunud aastal püstitasime kõigi aegade laupäevade publiku rekordi. Aga selle võrra vähem rahvast käis neljapäeval, reedel ja pühapäeval.

Ehitamine mõjutab pidu veelgi. Folgirongi seetõttu tänavu ei sõida.

Folgirongi ei tule, küll aga paneb aktsiaselts Mulgi Reisid käima folgibussid. Kui rongiga saab Viljandisse ainult Tallinnast, siis bussid väljuvad ka Tartust. Üks buss sai juba suve hakul kenasti tänavuse festivali tunnuskujundusega kaunistatud: jänes Julius vaatab külje pealt vastu.

Valuoja kooli juures ei paista esialgu veel mingit ehitustegevust, nii et kas telklaager on ikka vanas kohas?

On. Kui eelmisel aastal andsime selle korraldamise TOI TOI nime kandvale ettevõttele, siis sel korral oleme ohjad taas enda kätte haaranud.

Mullust festivali kokku võttes pidime tunnistama, et telklas oli öörahu tagamisega probleeme ja inimesed ei saanud rahulikult magada. Me ei taha sellega leppida, sest ööbimiskoht peab olema ikka ööbimiskoht. Pidutsetakse mujal.

Mis saab toidutänavaga?

Toidutänav tuleb nii nagu alati. Rõõmu teeb mitme põneva rahvusköögi lisandumine.

Kaalusime põhjalikult tänava ja kogu festivaliala selget piiritlemist, aga otsustasime jätta nii nagu varem.

Kuhu tuleb roheline lava?

Roheline lava on oma ajaloolises asupaigas raekoja ees. Programm tuleb hea ja kirev, on planeeritud kontserdid, aga ruumi jääb ka spontaanseteks ülesastumisteks.

Muuseumi hoovis on käsitööhoov, festivali kursused tulevad samuti. Kursustel keskendutakse teemast lähtuvalt löökpillidele, aga mitte ainult.

Ega väljakuulutatud esinejate osas ole suuremaid muudatusi ette tulnud?

Kunagi ei või teada. Meie festivali ajaloos on kahel korral juhtunud, et esineja ei tule kohale.

Ootamatuste eest pole keegi kaitstud, aga praegu tundub küll kõik minevat nii, nagu on planeeritud.

Festival tuleb mitmekesine. Trilok Gurtu üle on mul väga hea meel, aga ka Hedningarna vanad kalad on platsis koos lauljatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles