Kuuse pilbastanud äike hävitas hulga aparaate

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike lõi suure kuuse teisipäeva hommikul kella viie ajal pilbasteks.
Äike lõi suure kuuse teisipäeva hommikul kella viie ajal pilbasteks. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Maailm oli ühtäkki valge ja käis hirmus pauk,» kirjeldas Peetrimõisa küla elanik eilehommikust hetke, kui välk tema õuel suurde kuuske lõi.

Pealtnägija maja on tabamuse saanud kuusest mõnesaja meetri kaugusel ja esmalt ei saanud ta täpselt arugi, mis juhtus. «Sadas vaikselt vihma, kui järsku oli kõik valge,» meenutas mees hommikul kella viie ajal juhtunut.

Kui välgutabamuse tunnistaja majapidamisest kadus mõneks ajaks elekter ja telefoniühendus, siis tema naabril, kelle maja on tabamuse saanud puust 80 meetri kaugusel, olid ühe hetkega puruks arvuti, telefon, digiboks, suur osa telefonijuhtmestikust ning osa elektrisüsteemist.

Läbi kuuse ja kaabli majja

Nimelt puuris välk end läbi puu ja selle juurte Elioni maa-alusesse kaablisse ning kihutas sealt hooga otse majja. Elamu välis- ja siseseintele kinnitatud juhtmetest on näha, kuidas välgunool majja jõudis.

Telefoni harukarp oli söestunud ning juhtmeotsad üles sulanud. Wifi ruuteri juhtmepesad olid suure jõuga karbi sisse surutud. Ühe pistikupesa oli tabamus seina seest välja löönud.

«Õhk värises toas ja käis hirmus kõva kärakas,» meenutas majaelanik. Unise peaga läks ta arvuti ja teleri juhtmeid välja tõmbama ning tundis kärsahaisu ja nägi seinal mustavat telefoni harukarpi.

Hoov oli kaikaid täis

Hommikul leidis mees oma hoovist suure hulga kuni meetrisi puupilpaid. Rinna kõrguselt kahemeetrise läbimõõduga kuusk löödi hetkega tükkideks ning osa kaikaid lendas poolesaja meetri kaugusele.

«Kui keegi oleks sel ajal õues olnud ja mõnega neist pihta saanud, oleks võinud ka surma saada,» vaatas mees pügatud murul lebavaid pilpaid.

Hoonel pole piksekaitset, kuid sellest poleks tõenäoliselt ka abi olnud. Puujuurtest maa-alusesse kaablisse ja sealt majja jooksnud laengut poleks majaomaniku sõnul kaitse kinni püüdnud. «Siin kohas on maja olnud tõenäoliselt 1930. aastatest ja seni pole äike siia sisse löönud,» teadis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles