Viljandimaa peopaikades saab jaane tähistada neljal päeval

Sigrid Koorep
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaaniajal on peaaegu igal Viljandimaa vallal ja linnal välja käia oma esinduspidu. Võidupüha on riiklik tähtpäev, mis märgib Eesti vägede võitu Võnnu lahingus. Seda tähistatakse 1934. aastast. Võidupüha ja rahvakalendri suvepüha jaanipäeva auks süüdatakse lõkkeid kogu maakonnas. Kaardil on kirjas, kus leiavad aset omavalitsuste suuremad peod.

Võhma
23. juuni

Jaanipidu on kultuurikeskuse ees platsil. Õhtupoolikul esinevad kohalikud isetegevuslased ning järgneb tants, muusikat teevad Mait ja Margus Känd.
Jaanilõke süüdatakse pärast võidutule kohalejõudmist kella seitsme ja poole kaheksa vahel.

Kõo vald
23. juuni

Jaanipäev algab keskpäeval Pilistvere palliplatsil küladevahelise jalgpallivõistlusega. Õhtu poole saab vallamaja hoovis Aivo Sildoja ansambli saatel tantsida ja osa võtta rahvamängudest.
Jaanilõke läidetakse kella kaheksa paiku õhtul, kui presidendi süüdatud võidutuli jõuab Kõo vallamaja ette.

Suure-Jaani vald
23. juuni

Jaaniõhtut tähistatakse Suure-Jaani lauluväljakul. Esinevad tantsurühmad ja Pangepoisid, tantsuks mängib ansambel Detail.
Kell 21 algab tuleloits, millega vallavanem jagab võidutule külade esindajatele ja süüdatakse jaanilõke.

Kõpu vald
24. juuni

Kõpu laululaval saab jaaniõhtul end proovile panna sportmängudes ja nautida Karl Madise esinemist.
Jaanituli süüdatakse kella kümne paiku õhtul.

Viljandi
23. juuni

Viljandi linna jaanituli on järve rannas pärast päevaseid grillimise meistrivõistlusi. Jaaniõhtu algab kell 21 koos lõkke süütamisega. Kavas on sportmängud ja jõukatsumised. Peolised saavad nautida noore lauljanna Maria Gertsjaki esinemist ja lustida rahvatantsurühma RU-LE-ME saatel. Tantsuks mängib ansambel IM.

Viljandi Järveotsa jaanitulel on tegevust igale eale. Õhtupoolikul alustavad ansamblid Kihnu Poisid, Rock Hotel, Silvi Vrait ja Fix ning Metsatöll. Peaesineja on tuntud Saksa bänd Bad Boys Blue. Õhtu kulmineerub ilutulestikuga. Jaanilõke süüdatakse kell 21.

Saarepeedi vald
23. juuni

Jaaniõhtut tähistatakse Saarepeedi rahvamaja ees. Esmalt saab palli mängida. Lapsi lõbustab Käsna-Kalle. Õhtu jätkub ansambli Absolut-Lühis saatel.
Jaanituli süüdatakse pärast poolt kümmet, kui on kohale jõudnud võidutuli.

Kolga-Jaani vald
23. juuni

Kolga-Jaani staadionil esineb Arles Kangus ja tantsuks mängib Antti Kopliste. Kätt saab harjutada jõu- ja osavusmängudes.
Jaanilõke süüdatakse kell 21.

Viiratsi vald
22. juuni

Viiratsi uuel suvelaval on esinemiseks avatud vabalava ning hiljem mängib ansambel Sulo. Tegevust jätkub nii väikestele kui suurtele.
Kella 21—21.15 leiab aset tulesüütamise rituaal, mille käigus lööb leegitsema jaanilõke.

Paistu vald
25. juuni

Jaanipäeva tähistatakse
Paistu spordiplatsil, kus mänge jagub igale eale. Õhtul saavad võistlustel üksteiselt mõõtu võtta nii naised kui mehed. Tantsuks mängib ansambel Onupoeg.
Jaanituli süüdatakse kell 21.

Halliste vald
22. juuni

Jaanituli on Kariste järve
ääres Rehemäel. Tegevust on nii lastele kui suurtele. Muusikat teeb ansambel C-duur.
Jaanilõke süüdatakse kell 21.

Abja vald
23. juuni

Jaaniõhtu tähistamine algab pärastlõunal võidutule jõudmisega Abja kultuurimaja ette. Pidu peetakse lasteaia taga platsil, kus väiksed saavad mängida ja suuremad näiteks vibulaskmises kätt proovida. Tantsuks mängivad ansamblid Vana Kallim ja See Mees ning kes ise jalga keerutada ei taha, võib vaadata tantsu- ja moekooli õpilaste etteastet.
Jaanilõkke süütab valla aukodanik kell 21.

Mõisaküla
23. juuni

Suveaias on jaanisimman, kuhu tulijatel palutakse rõivastuda rahvuslikus stiilis. Kavas on mängud ja taidlejate esinemine ning rammumehe valimised. Tantsuks mängib Simmani Duo.
Jaanilõke süüdatakse kella üheksa paiku.

Karksi vald
23. juuni

Jaanisimmanile Karksi ordulinnuses eelneb jaanijooks, millel esmalt võistlevad lapsed ja siis suuremad. Sportimisele järgneb simman, kus muusikat teevad ansambel Amadeus ja Uno Kaupmees ning end saab proovile panna traditsioonilistes jaanimängudes.
Motomeeste toodud tulest süüdatakse jaanilõke kell 21.20.

Tarvastu vald
23. juuni

Mustlas algavad pidustused enne lõunat spordipäevaga. Õhtu jätkub laululaval isetegevuslaste esinemisega. Tantsumuusikat valib DJ Aadre.
Jaanituli süüdatakse kell 21.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles