Kirikus kõlavad kaunid laulud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna on viljandlastel hea võimalus osa saada Marje Singi kaunist vaimulikust muusikast: Viljandi Jaani kirikus esineb kultuuriakadeemia kiriku- ja klassikalise muusika kolmanda kursuse üliõpilane sopran Merle Linda Kangur, keda saadab klaveril õppejõud Guldžahon Jussufi. Sissepääs on prii.

Vaimulike laulukooride juht ja helilooja Marje Sink, neiupõlvenimega Gildemann, sündis 18. oktoobril 1910 Peterburi kubermangus Volossovos Vigalast pärit köstri ja kooliõpetaja peres.

Kitsastest oludest hoolimata õnnestus muusikajanusel ja -andelisel tüdrukul hoolega klaverit harjutada ja üles kirjutada oma esimesed palad. 1930. aastal abiellus ta vaimuliku, poeedi ja maalikunstniku Peeter Singiga, kes on tema arvukate laulutekstide autor. Perre sündis kaks poega: Tunne (Kelam) ja Kuldar.

Marje Singi muusikaõpingute lõpetamisel Tallinna konservatooriumis professor Artur Kapi kompositsiooniklassis hinnati lõputööna valminud «Pärast Kolgatat» ning klaverisonaati hindega väga hea. Järgnesid aastad muusikapedagoogi ja koorijuhina.
Aastate vältel komponeeritud laulude hulk on imetlusväärselt suur — umbes tuhat.

Enamasti valmisid vaimulikud laulud perekond Singi ühisloominguna, kus naine kirjutas muusika mehe luuletustele. Marje Sink oli kirikuhelilooja selle sõna parimas ja suurimas tähenduses.

Ta keeldus poliitilistest tellimustöödest ja jäi truuks oma usulistele tõekspidamistele ning heideti heliloojate liidust välja. Marje Sink suri 1. detsembril 1979 Tallinnas. Tema ulatuslik heliloominguline pärand hakkas tuntuks saama alles vabas Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles