Heateod tõid Tarvastu noormehele preemia

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvastu gümnaasiumi IX klassi õpilane Kaspar Kaldra
Tarvastu gümnaasiumi IX klassi õpilane Kaspar Kaldra Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kevadel välja kuulutatud õpilasprojektide võistluse «Avastades humanitaarõigust» võitis Tarvastu gümnaasiumi IX klassi õpilane Kaspar Kaldra.

Noormehe ema ja juhendaja, Tarvastu gümnaasiumi ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Aive Kaldra oli võistlusest kuulnud talvisel humanitaarõiguse õpetajate koolitusel. Hiljem anti konkursist teada Eesti ajalooõpetajate veebilehel ning Kaldra leidis, et tal on õpilasi, kes võiksid oma töö sinna saata.

Oodati 13—18-aastaste õpilaste kirjeldusi oma tegevusest vabatahtlikuna viimase kahe aasta jooksul. Aive Kaldra sõnul oli osalejaid kümmekond. Rohkem polnud korraldajad prognoosinudki.

«Et pidi kirjeldama vabatahtlikku tegevust, oli kohe küsimus, kui palju selles vanuses noored kooli kõrvalt saavad ja teevad. Väga paljud ei teadvusta seda endale,» rääkis Kaldra.

Esitatud töödes rääkisid noored mitmesugusest vabatahtlikust tööst. Oli tehtud projekt kodulinna kaunimaks muutmiseks, tegeldud nooremate lastega ja aidatud teisi kõikvõimalikul muul moel.

Kaspar Kaldra kirjutas sellest, kuidas ta on mitu aastat olnud vabatahtlik vaimupuudega laste suvelaagris.

«Ta on lastele süüa andnud, lükanud liitpuudega noorte ratastoole, mänginud, aidanud jalutamas käia ja tualetti minna kui vaja. Põhimõtteliselt on Kaspar teinud kõike peale mähkmete vahetamise,» kirjeldas ema poja tegevust.

Kasvataja ametit on Kaspar Kaldra laagris pidanud kolm aastat, kuid ema kõrvalt on ta kohal käinud sellest ajast, kui oli alles kuueaastane.

Kaspar Kaldrat ja tema juhendajat ootab suvel ees auhinnareis Serbiasse, kus peetakse rahvusvahelist humanitaarõiguse laagrit.

Sinna on oodatud võistluse võitjad ja nende juhendajad peaaegu kõigist Euroopa riikidest. Lisaks Kaldratele sõidab Serbiasse üks Kohtla-Järve õpilane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles