Mulgid jätkavad samal sihil

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgi kultuuri instituudi juhatajaks saanud Vaike Rajaste on oma rolli sisse elanud ning juunis hakkavad mulgid tema käe all tegema plaane juba järgmiseks hooajaks.

«Olen viinud end kurssi pooleli olevate projektidega, kohtunud inimestega ja rääkinud plaanidest,» ütles Vaike Rajaste.

Riigikogu Mulgimaa tugirühma loomist sel kevadel ei pea Rajaste pelgalt formaalseks ettevõtmiseks: «Tore, et meil on Toompeal nii suur toetajaskond ja juba on mõtteid selle kohta, mida annab mulkide elu edenemiseks ühiselt ära teha.»

Ta lisas, et ka instituudi patroonilt president Toomas Hendrik Ilveselt on tulnud tuumakaid ettepanekuid.

Rajaste sõnul seisab suurem plaanipidamine siiski ees alles tuleva kuu algul. «Hakkame ette valmistama järgmist hooaega,» lausus ta.

Mullu peeti Karksis esimest korda Mulgi laulu- ja tantsupidu. Toona sai räägitud, et kõiki mulgi valdu liitvast üritusest võiks kujuneda külakorda käiv traditsioon. Tänavu, mil suve suursündmuseks on koolinoorte laulu- ja tantsupidu Tallinnas, mulgid oma pidu püsti ei pane. See ei tähenda veel, et ettevõtmine sootuks soiku jääb. «See on üks teema, mis juunis kõne alla tuleb,» ütles instituudi juhataja.

Küll aga leiab 4. juunil aset mulkide kokkutulek Paistus ja samal päeval avatakse pealinnas Ülemiste keskuses mulgi kuu.

Hoiavad silmad lahti

Ühe mahukama ettevõtmisena on instituut seadnud sihiks Mulgi külastuskeskuse rajamise Helme valda. Selleks otstarbeks hangitud Sooglemäe talu ümbrust on mitu puhku talgute korras koristatud.

Kaks aastat tagasi korraldati kunagi häärberi mõõdu välja andnud hoone renoveerimiseks projektikonkurss. Läinud aastal esitati külastuskeskuse ehitamiseks rahastustaotlus Ettevõtluse Arendamise sihtasutusele, kust sel kevadel tuli paraku eitav vastus.

Vaike Rajaste sõnul on instituudi vanematekoda asunud uusi lahendusi otsima. Vanematekoja eesistuja, Karksi vallavanem Arvo Maling möönis, et külastuskeskusega olid nad panustanud ühele kaardile. «Eks me hoia nüüd silmad lahti, et leida võimalus asi Euroopa Liidu või riigi toel siiski ellu viia,» sõnas ta, ent tõdes samas, et ega neid rahaauke palju ole.

Malingu jutu järgi on asjale õla alla pannud küll 11 valda, ent nagu üldteada, on omavalitsuste eelarve väga kasin. «Mulgimaa valdadele käib külastuskeskuse ehitamine praegu üle jõu,» tunnistas ta. Ettevõtluse Arendamise sihtasutuselt saadud näpunäidete järgi on projekti ka kohendatud ja eesistuja sõnul tuleb seda töö käigus tõenäoliselt veelgi teha.

Koolitavad õpetajaid

Mulgi kultuuri instituudi töö Mulgi murde propageerimisel jätkub. «Ettevalmistamisel on järgmine töövihik õpilastele,» lausus Vaike Rajaste. Ta lisas, et kuna mulgi keelt räägitakse piirkonniti pisut erinevalt, on vaja teha koostööd väga paljude inimestega, et leida enamikule vastuvõetav ühisosa.

Augustisse on instituut kavandanud koolituse neile õpetajatele, kes laste- ja haridusasutustes mulgi keelt õpetavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles