Rattamatk viib kevadhooaja viimasele sõidule

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkepäeva rattamatk
Puhkepäeva rattamatk Foto: Elmo Riig / Sakala

Puhkepäeva jalgrattamatkade kevadhooja lõpetab 17. juunil retk Pulleritsu koolimaja juurde. Viljandist sinna ja tagasi sõites on teekonna pikkus ligi 36 kilomeetrit. Kontrollpunkt on sihtkohas avatud kella 10–12.

Endise Holstre valla Pulleritsu külakooli hoone on eesti kultuuriloo tähtis mälestusmärk. 1865. aastal ehitatud ja praegu elamuna kasutatava ühekorruselise puithoone maht on aja jooksul muutunud: algul pikendati seda juurdeehitistega, hiljem lammutati ligi pool vahepealsest hoonest. See osa, milles tehti õppetööd, on oma ilme säilitanud. Lisaks konstruktsioonidele on säilinud kooliaegne katusekorrusele viiv puittrepp, talalagi ja tuulekoja uksepealse akna puitornament. Krundil paiknevad sauna- ja talli-laudahoone on suure miljööväärtusega.

Aastatel 1852–1879 oli Pulleritsul õpetajaks rahvusliku liikumise tegelane Jaan Adamson. Õpilaste hulgast on sirgunud tuntud keeleteadlane ja luuletaja Mihkel Veske ning õpetaja ja kirjanik Juhan Kunder.

Kool tegutses 1935. aasta sügiseni, mil valmis Holstre koolimaja ning Pulleritsu ja Pirmastu algkool liideti Holstre kuueklassiliseks algkooliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles