Kaugjuhitav niiduk rühkis mäest üles

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul pandi niiduki võimed proovile Viljandi lossimägedes.
Eile hommikul pandi niiduki võimed proovile Viljandi lossimägedes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Heakorrafirmade esindajad tutvusid eile Viljandis kaugjuhitava muruniidukiga, mis suudab kõrget heina niites üles ronida järskudestki kallakutest.

Toodet esitlenud aktsiaseltsi Mecro Stokker Viljandi müügipiirkonna juht Viljar Türner kinnitas, et see 325 kilo kaaluv niiduk suudab hekseldustööd tehes omal jõul üles sõita kuni 45-kraadisest ja vintsi abil 60-kraadisest nõlvast.

Tšehhis toodetav Spider, mis eesti keeles tähendab ämblikku, on Viljandimaal ja mujalgi uudne haljasalade hooldamise vahend. Türner ütles, et nende firma on müünud ühe sellise kolm aastat tagasi Tapale, kus selle abil korrastatakse kaitseväele kuuluvat territooriumi.

«Spider on puldist juhitav jäätmaaniiduk, mis sobib hästi järskude nõlvade, teepervede, raudteetammide ja järvekallaste hooldamiseks,» lausus ta. «See saab jagu kõrgest heinast ja isegi põõsastest, sest suudab lükata need enda alla.»

Türneri sõnul lubab tootjafirma, et niiduk suudab ühtlasi hekseldada enda alla jääva viiesentimeetrise läbimõõduga kännu. Niidetud heina jätab masin maha, kogumiskasti sel pole. «Kvaliteedi poolest ei jää Spideri töö alla muru­traktori omale,» kinnitas müügipiirkonna juht.

160 sentimeetri pikkust, 140 sentimeetri laiust ja 90 sentimeetrit kõrgust niidukit veavad ja pööravad kõik neli ratast. Spider töötab bensiinimootoriga. Selle paak mahutab 16 liitrit kütust, millega saab Türneri kinnitust mööda töötada viis ja pool tundi järjest.

«Spideri päevane tootlus on umbes seitse hektarit. Hea trimmerdaja saab sel ajal hakkama ligikaudu hektariga sõltuvalt sellest, kas niidab tasast pinda või järsku nõlva,» märkis Türner.

Võimekas niiduk maksab kopsakat hinda. Eile demonstratsioon­esinemist teinud Spideri eest tuleb maksta 28 800 eurot, mis teeks Eesti vanas rahas üle 450 000 krooni.
Viljar Türner väitis, et kui võtta võrdluseks neljale trimmerdajaga töötavale inimesele makstav keskmine palk, suudab niiduk oma hinna tagasi teenida kahe hooaja jooksul.

ARVAMUS

Margus London,
Floreas Viljandi juhataja

Spider on uhke ja töötab edukalt, olen sellega varasemast tuttav. Niisugune võiks Viljandis olla küll: niidab mäekülgedel hästi.

Hind on töömahtu arvestades natuke kõrge, muidu ostaksime sellise niiduki hea meelega. Saame seda homme (täna — toimetus) katsetada eri raskusastmega töödel. Eks me siis vaata, võib-olla teemegi kaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles