Juhtkiri. Avalik huvi pole uudishimu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Sel nädalal arutab riigikogu Euroopa Liidu andmekaitsedirektiivi rakendusakte, mille vastuvõtmise korral keeraks Eesti piiranguid jupp maad kangemaks, kui Euroopa Liit nõuab. Nimelt lubaks eelnõu avaldada ajakirjanduses isikuandmeid vaid ülekaaluka avaliku huvi korral, ehkki Euroopas piisab enamasti avalikust huvist.

Ajakirjandusvälise inimese silmis pole sel ilmselt suurt vahet, kuid sisuliselt võib ühest sõnast saada tugev jõuõlg, millega vajaduse korral ajakirjanikke kangutama hakata.

Esmalt tuleb mõista, et avalik huvi ei ole uudishimu. Uudishimus ei pruugi samuti midagi halba olla – paljud loevad mõnuga seltskonnauudiseid – kuid puhtalt uudishimust ei tohi inimeste privaatsusest üle sõita. Avalik huvi on teisest mastist. Väga lihtsalt öelda on avalikuks huviks tõugata elu meie ümber paremuse poole ja halba ära hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles