Algas «Teeliste kirikute» hooaeg

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikud kogu Eestis avavad teelistele uksed.
Kirikud kogu Eestis avavad teelistele uksed. Foto: Kadri Laube

Uut suvehooaega alustab Eesti kirikute nõukogu kultuuriturismi algatus «Teeliste kirikud».

Algatuse eesmärk on tutvustada nii kohalikele reisihuvilistele kui Eestisse tulnud turistidele suvel pikemalt avatud kauneid ning paljuski ainulaadseid Eesti sakraalhooneid: kirikuid, kabeleid, palvemaju ja kloostreid.

«Teeliste kirikute» trükiseid-reisijuhte jagatakse algatusega liitunud kirikutes ja kohalikes turismiinfokeskustes. Samuti saab infot kirikute kohta internetist teelistekirikud.ekn.ee.

«XIII sajandist on pühakojad olnud Eesti kultuuri lahutamatu osa. Sageli on üks linna, valla ja küla vaatamisväärtustest selle keskel kõrguv pühakoda, mille aastasadu püsinud müürid hoiavad eneses kunstiväärtusi. Seepärast võib kirikuid õigusega pidada Eestimaa olulisteks turismisihtkohtadeks ja kohalikeks vaatamisväärsusteks,» on kirjas kirikute nõukogu läkitatud pressiteates.

Teeliste kirikute tutvustamiseks on koostatud pildimaterjaliga illustreeritud teatmik ja veebileht.  Trükisest leiab 450. pühakoja eesti- ja ingliskeelse lühitutvustuse, lisatud on avatud kirikute kontaktandmed, jumalateenistuste ja palvuste ajad ning ülevaate saab kirikutega seotud majutuspaikadest. Uuendusena on käesoleval aastal lisatud märge, millistesse pühakodadesse pääseb ratastooliga.

Infot avatud kirikute kohta leiab samuti projekti koduleheküljelt.

Veebikeskkond on seitsmekeelne ning infot on võimalik lisaks eesti keelele lugeda inglise, saksa, soome, vene, rootsi ja prantsuse keeles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles