TÜRI Viljandimaa tippaednikud löövad laineid lillelaadal

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastemõisa lähistelt Metskülast laadale läinud Nõrga talu perenaine Krista Kukk ütles, et Türi laat on aiandusrahvale suur pidupäev.
Vastemõisa lähistelt Metskülast laadale läinud Nõrga talu perenaine Krista Kukk ütles, et Türi laat on aiandusrahvale suur pidupäev. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Reedest pühapäevani kestev Türi lillelaat on suur pidupäev kogu Eesti aiandusinimestele. Seal pakuvad kaupa ja lummavad ostjaid kõik Viljandimaa suuremad aiandid ja puukoolid.

«Viljandimaal on Eesti parimad viljapuude ja marjapõõsaste kasvatajad,» teatas enesekindlalt Pollis tegutsev Seedri puukooli omanik Elmar Zimmer. Temal on Türil koguni kaks müügikohta ning juba reede hommikul võis mõlema juures tunglemist märgata.

Elmar Zimmer on Eesti aiandusringkondades kuulus mees, kelle kaubavalik võtab silmad kirjuks. «Müüme istikuid ja määrime moosi mokale,» lubas Zimmer.

Muu hulgas pakub ta selliseid uudseid kultuure nagu toompihlakas ja söödav kuslapuu. Viimati nimetatu on Zimmeri sõnutsi tänavu moepõõsas, millest rajatakse mõnel pool ka suuremaid istandusi. Kultuur pärineb Siberist ja Kaug-Idast ning varajasel kevadel võib see esimesi maitsvaid marju anda juba mai lõpul. Seega on see kõige varajasem marjakultuur Eestis. Söödava kuslapuu marjadest saab teha head moosi ja mahla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles