Tervislike rasvhapetega ei maksa liialdada

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisteadlane Mai Maser paneb tervislikke rasvhappeid toidulisandina tarbivatele inimestele südamele, et need võivad rikkuda keha loomulikku tasakaalu.
Toitumisteadlane Mai Maser paneb tervislikke rasvhappeid toidulisandina tarbivatele inimestele südamele, et need võivad rikkuda keha loomulikku tasakaalu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Headeks rasvadeks nimetatavad küllastumata rasvhapped, nagu oomega-3 ja oomega-6, on toitumisteadlase sõnul inimesele kasulikud ainult õiges koguses: liiga suures või väikeses koguses võivad need tervist hoopis kahjustada.

Toitumisteadlane Mai Maser toonitas, et kui me hakkame rasvhappeid toidulisandina lusikaga sööma, siis maakeeli öeldes läheb veri nii vedelaks, et äärmisel juhul võivad isegi verevalumid tekkida. Küllastumata rasvhapetega saab tema sõnul südamehaigusi ära hoida ainult sel juhul, kui sööme neid tasakaalustatult. «Lihtsalt öeldes peab veri kehas voolama vabalt.»

Toidulisandeid ei soovita Maser mingil moel, sest neid pruukides rikub inimene oma keha loomuliku tasakaalu. «Keha ise ka sorteerib, mida tal vaja on,» rõhutas ta ning sedastas, et inimorganism vajab kahe kolmandiku ulatuses küllastumata rasvhappeid, nagu oomega-3 või oomega-6, aga ka ühe kolmandiku ulatuses tahkeid ehk küllastatud rasvhappeid. Kui millegagi mitte liialdada, on tema kinnitusel kõik hästi. «Ei ole ka seapekk tappev.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles