Tonio Tamra: Roman Toi oli Välis-Eesti Gustav Ernesaks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonio Tamra on muusika, pedagoog ja helilooja.
Tonio Tamra on muusika, pedagoog ja helilooja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi muusikakooli direktorile, heliloojale ja dirigendile Tonio Tamrale tuli Roman Toiga seoses meelde aasta 1994. Tamra töötas siis Eesti teatri- ja muusikaakadeemias. Ajad olid väga kitsad ja erandiks polnud ka see kool.

«Roman Toi annetas meile väga suure summa ja me ostsime selle eest suure teleri ja videokaamera. See oli tollal megaasi,» kõneles Tamra. «Toi oli tõesti unikaalne mees. Eesti muusika peale vaatas ta ilma igasuguse poliitilise kadeduseta, tal ei olnud sellist taaka taga, nagu väliseestlastel vahel kipub olema. Toi elas Eestile ja muusikale kogu okupatsiooniperioodi väga kaasa ning kui ta lõpuks sai jälle Eestisse tulla, olid tal kaardid täiesti avatud. Ta võeti väga kähku omaks.»

Tamra lausus, et Toi südamlikkus ja heatahtlikkus on need, mis ei unune. 

«Tema laule ei saanud Eestis nõukogude ajal ju laulda, see polnud võimalik,» kõneles Tamra. «Sellepärast teda Eestis heliloojana eriti palju ei teatud. Pärast muidugi hakati tema asju siin ka avaldama. Aga eelkõige oli ta organisaator ja kogu Välis-Eesti kooriliikumise eesthoidja, vaieldamatu number üks. Roman Toi oli Välis-Eesti Gustav Ernesaks.»

Tamra lisas, et Toi andis endast kõige suurema panuse piiri taga.

«Kui tema laule oleks siin lauldud nagu Ernesaksa omasid, ehk oleksid need ka rahvale mällu sööbinud,» oletas Tamra. «Aga neid ei lauldud siis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles