Mart Salumäe: Roman Toi oli üks oma rahva suurkujudest

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009 aastal Viljandi Pauluse kirikus. Mart Salumäe (vasakul), Roman Toi ja Kristi Sääsk.
2009 aastal Viljandi Pauluse kirikus. Mart Salumäe (vasakul), Roman Toi ja Kristi Sääsk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Põhja-Ameerika praost Mart Salumäe meenutab eile 101 aasta vanusena lahkunud väliseesti koorielu eestvedajat, koorijuhti ja heliloojat Roman Toid kui rõõmsat ja südamlikku meest. 

«Maestro Roman Toi oli mitmes mõttes sillaehitaja kodumaa ja ulgueestlaste vahel. Ta suutis ühte häält laulma panna erinevatesse kildkondadesse kuuluvad eesti mehed ja naised,» meenutas praegu Torontos elav Salumäe. «Ta oli siinsetele eestlastele suur innustaja ja eeskuju. Mees, kelle seisukohtadega nii mõnigi ei pruukinud nõus olla, kuid ometi neid seisukohti arvestati. Kodumaal on Roman Toi tegelikku suurust isegi paremini ära tuntud. See pole ka ime. Siin tuntakse teda eelkõige eestlaskonna hulgas. Kanada ühiskonnast moodustab eestlaskond aga väga pisikese vähemuse. Eestis on ta üks oma rahva suurkujudest.»

Viimati kohtus Mart Salumäe Roman Toiga pikemalt Eesti Vabariigi aastapäeva aegu Toronto eestlaste vanadekodus Ehatare.

«Ta ei saanud enam osa võtta ühisest aktusest, aga käisin koos oma venna piiskop Tiit Salumäega teda vaatamas. Ta oli rõõmus meid nähes ja hakkas kohe huviga uurima viimaseid uudiseid kodumaalt ja kodumaa kirikust. Kinkisin talle EV100 rinnamärgi. Ta vaatas seda ja lausus: »Me oleme peaaegu eakaaslased.« Aga päris viimast korda nägime ja tervitasime aprilli keskel, kui käisin Ehatares piiblitundi pidamas.»

Salumäe lisas, et veel 99-aastasena teenis Toi organistina kaasa ühel Ehatare jumalateenistusel, mille pidas peapiiskop Urmas Viilma.

«Tal olid ette valmistatud eelmängud, mis ta selleks korraks oli värskelt komponeerinud, ning ta saatis kindla käega ühist koraalilaulmist. Ja ühel korral oli ta organistiks Ehatare jumalateenistusel pool aastat pärast oma suurt juubelit,» kõneles Salumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles