Vaba mõte. Kaks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas kahest erakonnast Eestile piisab? Selle üle arutleti Eestis kümmekond aastat tagasi üsna palju ning eeskuju võeti loomulikult USAst, kus vabariiklased ja demokraadid omavahel võimu jagavad. Eestlased on aga seni ikka arvanud, et mitmekesisus rikastab, ning parlamendis on alati olnud vähemalt neli parteid. Pisut enam kui kümne kuu pärast saabuvate valimiste järel võib taas üles kerkida küsimus, kas kaks on paras. Või mis saab siis, kui ainult kaks jääb.

Need kaks oleksid loomulikult Keskerakond ja Reformierakond ning see oleks tegelikult jabur, sest Euroopa kontekstis on mõlemad end sättinud liberaalide ridadesse. Seega võiks meid tulevikus ees oodata valik kahe liberaalse erakonna vahel.

Praeguste reitingute järgi on oodata, et need kaks erakonda võtavad järgmise aasta märtsis valimistel meepoti ja jagavad ära väga suure osa kohtadest. Pole sugugi ime, kui parlamendi järgmises koosseisus on neil kahe peale 80 kohta. Kui nad otsustavad seejärel hakata kahekesi valitsema, jääb ruumi ka teistele parteidele, kui aga soovivad teineteisele vastanduda, on teiste erakondade saatus keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles