Mulgid pidasid eile oma korbi päeva

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korbitegemisele sai eile käe külge panna 120 huvilist.
Korbitegemisele sai eile käe külge panna 120 huvilist. Foto: Erakogu

Mulgi toidu päevad said eile järje, kui peeti Mulgi korbi päeva. Kaheksas õpitoas üle Mulgimaa osales ligi 120 korbihuvilist.

Mulgi kultuuri instituudi juhaja Kaja Allilender ütles korbi ajaloost kõneldes, et XIX sajandi teisel poolel algas suurem talude päriseksostmine ning koos sellega ka mulkide mujale elamaasumine. Kaasa viidi oma traditsioonid ja tavad ning nii levisid ka korbid kaugemale. 

Mulgi korpide valmistamise tava on püsinud tänapäevani ja see on kantud ka Eesti vaimse pärandi nimistusse. Kui algul oli korbi täidiseks puder, ennekõige manna- või kartulipuder, siis tänapäeval pannakse täidiseks rohkem kohupiima, mis on kas magus või soolane ja köömnete või rosinatega.

Mulgi korbi päeval tehti kõiki variante: nii vanaemadeaegseid kui moodsa maitsega saiakesi.

Mulgi toidu päevi on sel aastal kirjas neli. Veebruaris oli Mulgi kapsa päev, millel osales 20 asutust, järgnes Mulgi korpi päev. Mulgi kama päev tuleb 18. augustil ja sari lõpeb 3. oktoobril Mulgi pudru päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles